
projekt
Två nya projekt fokuserar på datadriven hälsa respektive sjukvård i hemmet
Två fokusområdesprojekt har fått finansiering inom ramen för Medtech4Health: Datadriven hälsa, vård och omsorg, samt Utveckling av sjukhusvård i hemmet. Tillsammans bidrar de till att fler medicintekniska idéer och lösningar implementeras i vård och omsorg till värde för patienterna.
Projektet Datadriven hälsa, vård och omsorg ser hälsodata som ett sätt att effektivisera den individanpassade behandlingen i hälso- och sjukvården genom datadriven teknik och evidensgenerering. Projektet ska utveckla lösningar för sekundäranvändning av hälsodata, klassificering av datadrivna produkter, samt uppföljning av medicinteknik i hälso- och sjukvården. Målet är att förbättra förutsättningarna för utveckling och implementering av datadrivna lösningar i hela landet.
Projektet leds av Kungliga Tekniska Högskolan och drivs i samarbete med Barncancerfonden, Center for Medical Image Science and Visualization vid Linköpings universitet, Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, Karolinska Universitetssjukhuset, Linköping Universitet East Sweden MedTech, Läkemedelsindustriföreningen, PredictMe, Region Stockholm och Region Östergötland.
Vill du veta mer, kontakta: Bertil Guve, KTH.
Projektet Utveckling av sjukhusvård i hemmet ska utveckla lösningarna som röjer dagens hinder för en starkare implementering av medicintekniska produkter, arbetssätt och lösningar för vård i hemmet. Genom flera fallstudier hoppas man öka förståelsen och stärka kapaciteten inför en omställning mot bättre sjukhusvård i hemmet. Projektet förenar två av Medtech4Health-fokusområden: hållbar innovation och nära vård ur perspektivet av systeminnovation och arbetet sker i sex olika arbetspaket.
Projektet leds av samverkansplattformen CHI vid Chalmers Tekniska Högskola och drivs i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Södra Älvsborgs Sjukhus, Skaraborgs sjukhus, Skånes universitetssjukhus Malmö, forskargruppen ”Care at distance” vid Elektroteknik samt Fysisk resursteori på Chalmers, och Innovationsplattformen i Västra Götalandsregionen.
Vill du veta mer, kontakta: Andreas Hellström, Chalmers.

AKTUELLT
Glad sommar önskar vi från Medtech4Health
Efter en intensiv vår är det snart dags för en välbehövlig sommarpaus. Men först ser vi fram emot att ses i Almedalen där vi är en del av mötesplatsen Tillsammans.
SO Västra stärker innovationskraften genom samverkan och erfarenhetsutbyte
Medtech4Healths nod SO Västra har gjort programmet till en naturlig del av innovationsarbetet i Västra Götaland. Här finns en stark samverkan där metoder och erfarenheter delas framgångsrikt.
Nytt verktyg ska bana vägen för smidigare breddinförande av medicinteknik
Först ut från Medtech4Healths strategiska projekt MedImpact är ett instrument för enklare breddinförande av teknik för egenmonitorering. Med instrumentets frågebatteri blir det möjligt att undvika fallgroparna vid ett breddinförande. Instrumentet finns på Medtech Arena.
Nya satsningar ska göra det lättare för små innovativa medicintekniska företag
Regeringen har gett flera nya uppdrag till myndigheter som arbetar med medicinteknik. Målet är att stärka sjukvården och förbättra Sveriges beredskap vid kriser.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.