En av upphovsmännen bakom årets vinnare, Johan Nilsson från Skånes Universitetssjukhus och Lunds universitet intervjuas i samband med prisutdelningen av Lena Strömberg, programdirektör för Medtech4Health.

Hjärtboxen vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2023

Årets Medtech4Health Innovation Award går till innovatörerna bakom en ny transportbox för hjärtan inför transplantation. Hjärtboxen fördubblar tiden som ett hjärta kan transporteras vilket kan betyda skillnaden mellan liv och död för patienterna.

– Det betyder mycket för oss att belönas med Medtech4Health Innovation Award 2023. Och vi hoppas att uppmärksamheten kring vår produkt också kan inspirera andra att ta sina idéer och projekt vidare, säger Johan Nilsson, överläkare och lektor på Skånes Universitetssjukhus och Lunds Universitet.

Juryns motivering lyder:

”En innovation med fantastisk potential, inom ett område där behoven och vinsterna är mycket stora. Genom att förlänga den möjliga tiden för transport av ett donationshjärta som ska transplanteras bidrar innovationen till en mer jämlik vård och fler transplanterbara organ. De hälsoekonomiska vinsterna för både patienten, anhöriga och sjukvården är enorma om man kan transportera organ på detta sätt. En win-win-win!”

Läs en intervju med vinnaren innan finalen – och se vinnarintervjun ovan

Patientens pris till Birgitta Rausman

Pristagare Patientens Pris

Patientens pris till det projekt som bedöms göra störst nytta för patienter, brukare och medborgare. Priset gick i år till barnsjuksköterskan Birgitta Rausman som står bakom innovationen Pee For One.

I år delar Medtech4Health även ut Patientens pris till det projekt som bedöms göra störst nytta för patienter, brukare och medborgare. Priset går till barnsjuksköterskan Birgitta Rausman som står bakom innovationen Pee For One.

Pee For One är ett patenterat urinprovskärl för kvinnor och barn, som är anpassat för kvinnans underliv. Tillverkat i en komposterbar plats förenklar det provtagningen för alla, äldre som barn.

Juryns motivering lyder:

”Pee For One borde ha sett livets ljus för länge sedan – en produkt som i sin geniala enkelhet kraftigt förbättrar upplevelsen för mer än hälften av befolkningen. Flickor, kvinnor och alla äldres behov av enkel och hygienisk urinprovtagning är löst, det krävdes en barnsjuksköterska att få till det. Där problemen uppstår – där föds lösningarna. Dessutom ett materialval som bidrar till en miljömässigt mycket bra produkt.”

Här läser du mer om produkten och innovatören.

Finalister i Medtech4Health Innovation Award 2023

Nu är årets tre finalister i Medtech4Health Innovation Award utsedda. I år fick priset fler nomineringar än på länge. Priset uppmärksammar goda förebilder när det handlar om att implementera medicinteknik i vardagen. Nytt för i år är också att juryn också utser ett Patientens Pris till det projekt av samtliga nomineringar som bedöms göra störst nytta för patient, brukare och medborgare.

Vinnarna prisas den 23 maj, kl 16.00, på Nordens ledande e-hälsomöte Vitalis på Svenska Mässan, Göteborg. Vill du delta utan kostnad under Vitalis, anmäl dig här.

Projekt: Egenprovtagning för antikroppar mot covid-19
Nominerad: Mattias Forsell, docent, Johan Normark docent och specialistläkare inom infektionssjukdomar, Julia Wigren Byström, biomedicinsk analytiker.

Smidigare för både patienter och vården med antikroppstest i hemmet

På rekordfart utvecklade tre forskare från Umeå ett hemmatest för att mäta antikroppar mot viruset som orsakar covid-19. Testen kom sedan att användas i Folkhälsomyndighetens nationella kartläggning av virusspridningen. I dag utvecklas tekniken vidare för att kunna användas för andra sjukdomar, till exempel hepatit C.

Nu är de tre forskarna Mattias Forsell, Johan Normark och Julia Wigren Byström nominerade till finalen i Medtech4Health Innovation Award.

– Det är jätteroligt att bli nominerad till ett så fint pris och att få uppmärksamhet för allt det hårda arbete vi lagt ned. Uppmärksamheten betyder mycket för vår fortsatta utveckling, säger Julia Wigren Byström, vd för Xerum, och forskare vid Umeå universitet.

Från det att pandemin startade till dess att antikroppstestet var implementerat i Region Västerbotten tog det bara två månader. Sedan dess har testet använts för egenprovtagning i Västerbotten och även i nationella undersökningar i samarbete med Folkhälsomyndigheten för att kartlägga spridningen av covid-19 i Sverige.

De tre forskarna har startat företaget Xerum och går nu vidare för att vidareutveckla tester för fler sjukdomar. Det finns många fördelar med att kunna erbjuda ett blodprov för hemmabruk. Provet tas enkelt genom ett stick i fingret och skickas sedan med posten för analys. Kvaliteten i analysresultatet är lika hög som om provet hade tagits traditionellt med en nål i armvecket.

– Att kunna själv sticka sig i fingret hemma är både smidigare för patienterna och tidsbesparande för vården. Särskilt väl passar det för glesbefolkade områden där det ofta är långt till närmaste vårdcentral, säger Julia Wigren Byström.

– Vi ser hur vårt test kan användas för att upptäcka andra infektionssjukdomar på ett smartare sätt. Och just nu undersöker vi om det kan användas bland annat för hepatit C och sorkfeber.

Utvecklingen har skett tillsammans med företagen Direkttest Sverige AB och Capitainer AB. I dag är företaget en del av Umeå Biotech Incubator (UBI).

Projekt: AI-verktyg för tidigare och mer precis diagnostik av MS-patienter
Nominerad: Tobias Granberg, neuroradiolog och sektionschef vid Karolinska Universitetssjukhuset

AI förbättrar diagnos och behandling av MS

I dag används AI rutinmässigt för att bistå röntgenläkare vid Karolinska universitetssjukhuset när de diagnostiserar och följer sjukdomen MS. Projektet startade för sex år sedan och är nu en av tre finalister i ​​Medtech4Health Innovation Award 2023.

– Att bli uppmärksammad på detta sätt är verkligen roligt. Nomineringen motiverar oss att fortsätta utvecklingen av projektet. I en förlängning hoppas vi kunna utveckla AI-metoden för att diagnostisera och följa fler sjukdomar, som demenssjukdomar och även ALS, säger Tobias Granberg, neuroradiolog och sektionschef vid Karolinska Universitetssjukhuset.

AI-projektet inleddes redan för sex år sedan då man såg ett ökat behov av diagnostik inom multipel skleros, MS.

– I dag är magnetkameran helt avgörande för att diagnostisera MS, och även för att styra behandlingen. I Sverige lever ungefär 20 000 personer med MS och de flesta följs genom årliga undersökningar med magnetkamera, säger Tobias Granberg.

Det finns i nuläget ett tjugotal olika behandlingar av MS. Därför är det viktigt att följa upp varje patients behandling för att kunna anpassa den efter varje individ.

– Med AI blir det lättare att följa upp och utvärdera de enskilda behandlingarna för att kunna ge varje patient rätt vård.

Magnetkameran används för att söka efter små förändringar av den pågående inflammationen vid MS. Tack vare de senaste årens teknikutveckling kan mycket små förändringar uppfattas i bilderna, så små att de kan vara svåra att se med det mänskliga ögat. Här blir AI till ett viktigt hjälpmedel för röntgenläkarna.

– Dessutom tar vi många fler bilder i dag som ska granskas. Så det kändes som ett naturligt steg att använda AI för att ge en bättre struktur och högre känslighet i granskningen.

Dessutom finns det en brist på radiologer inom hälso- och sjukvården. Därför är AI ett välkommet verktyg i vården för att underlätta arbetet så att fler patienter kan undersökas.

Nästa steg i projektet är att utveckla metoder så att man kan utesluta kontrastvätskan som används vid MR-undersökning.

– Om cirka ett år hoppas vi ha kunnat förfinat metoderna tillräckligt mycket för det. Det skulle ge en bättre upplevelse för patienterna och även göra varje undersökning snabbare, säger Tobias Granberg.

Projekt: Hjärtbox för säkrare transport av hjärtan inför transplantation
Nominerad: Stig Steen, tidigare professor och överläkare, samt Johan Nilsson, överläkare och lektor på Skånes Universitetssjukhus och Lunds Universitet.

Hjärtbox räddar liv genom bättre skydd under transport

En ny transportbox inför hjärttransplantationer kan innebära skillnaden mellan liv och död för patienter i behov av ett nytt hjärta. Boxen är ett resultat av mångårig forskning och kan nå marknaden inom två år.

Hjärtboxens upphovsmän Stig Steen och Johan Nilsson, både från Skånes Universitetssjukhus och Lunds Universitet, är nominerade till finalen i Medtech4Health Innovation Award.

– Uppmärksamheten som tävlingen ger är viktig för att visa vilka innovationer som sker i dagens sjukvård. Vi hoppas inspirera andra att utveckla sina idéer och projekt vidare och bidra till utvecklingen av hälso- och sjukvården, säger Johan Nilsson, överläkare och lektor på Skånes Universitetssjukhus och Lunds Universitet.

Hjärtboxen kan ersätta det traditionella sättet att transportera hjärtan mellan donator och mottagare. Istället för att kylas ned med is så sätts hjärtat till en miniatyriserad hjärtlungmaskin som kan syresätta det under transport. Hjärtlungmaskinen omges av en kyllåda som kan bäras av två personer och enkelt transporteras. Den nya förvaringsmetoden gör att transporttiden för ett donerat hjärta kan mer än fördubblas, från fyra timmar till upp till åtta timmar.

– Med hjärtboxen skulle vi kunna transportera ett hjärta från donator till mottagare i hela Europa. I Australien har boxen använts för att tillvarata hjärtan i upp till åtta timmar.

Fördelarna med den nya tekniken är flera, förutom längre transporttider kan tidsvinsten även användas till att bättre planera själva operationerna.

– Särskilt vid komplicerade transplantationer kan det betyda mycket om det finns mer tid till förberedelser. I dag används bara drygt en tredjedel av alla donerade hjärtat, bland annat på grund av att de inte klarar längre transporter. Med vår teknik hoppas vi öka tillgången av donerade hjärtan dramatiskt, säger Johan Nilson.

Hjärtboxen har redan använts med framgång, bland annat i den internationellt mycket uppmärksammade transplantationen av ett grishjärta till människa i USA.

Nu pågår flera forskningsstudier för att slå fast teknikens säkerhet och tillförlitlighet, både i Sverige och internationellt. Redan om två-tre år kan hjärtboxen komma att introduceras på marknaden.

MEDTECH4HEALTH INNOVATION AWARD


AKTUELLT


Hjärtboxen vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2023

Årets Medtech4Health Innovation Award går till Stig Steen och Johan Nilsson som står bakom en ny transportbox för hjärtan inför transplantation. Hjärtboxen fördubblar tiden som ett hjärta kan transporteras vilket kan betyda skillnaden mellan liv och död för patienterna. I år delar Medtech4Health även ut Patientens pris till det projekt som bedöms göra störst nytta för patienter, brukare och medborgare. Priset går till barnsjuksköterskan Birgitta Rausman som står bakom innovationen Pee For One.