Hon utvecklar och stärker Medtech4Healths projektportfölj
Avesta Starkholm är ny i rollen som projektledare vid Medtech4Health. Senast har hon arbetat som biträdande koordinator i ett nationellt projekt för att förebygga övervikt hos barn.
I den nya jobbet som projektledare vid programkontoret för Medtech4Health ingår att planera och driva olika aktiviteter och projekt i programmet. Hon kommer även att vidareutveckla samarbetet med de över 360 projekt som fått stöd och finansiering av programmet sedan start. Hittills har hon ägnat sig åt att sätta sig in i programmets verksamhet och aktiviteter. Dessutom har hon fördjupat sig i Medtech4Healths projektdatabas och inlett arbetet med att vidareutveckla den.
– Under åren har Medtech4Health förverkligat många framgångsrika innovationsprojekt inom medicinteknik. Här finns mycket kunskap och ett starkt kontaktnät som kan vidareutvecklas för att stärka innovationskraften och samverkan mellan fler aktörer, säger Avesta Starkholm.
Hon har alltid burit med sig ett intresse för hälsa, och det blev ännu starkare under tiden som elitsimmare. Då växte insikten om hur viktigt det är att ta hänsyn till hela människan. Därför har hon också pluggat såväl nutrition på Stockholms universitet/Karolinska Institutet som psykologi vid Stockholms universitet och har en magisterexamen i folkhälsa från Uppsala universitet.
Senast kommer hon från rollen som biträdande nationell koordinator i det Swelife- finansierade projektet ”Prevention barnfetma” där hon var med sedan starten. Projektet är ett nationellt initiativ med syfte att förebygga övervikt och fetma för att nå visionen om noll barnfetma vid skolstart 2030.
– Min uppgift var bland annat att hitta sätt att förankra kunskaper och arbetsmetoder i dagliga verksamheter ute i landet, vilket betydde många samtal med kommunala, regionala och nationella beslutsfattare, säger Avesta Starkholm.
När projektet närmade sig sitt slut såg hon platsannonsen för rollen som projektledare vid Medtech4Health.
– Det verkade som en spännande möjlighet och samtidigt en utmaning. Sen tidigare har jag en god insikt i betydelsen av strategiska innovationsprogram. Utvecklingen av innovativ medicinsk teknik är en av framgångsfaktorerna i framtidens vård. Och jag älskar att lära mig nya saker, säger hon.
Kärleken till utmaningar märks också när vi pratar om fritidsintressen. Helt på egen hand har hon besökt 60 länder på fem kontinenter. Mest utmanande var resan till Tanzania.
– Resorna har gett mig en bättre förståelse för olika kulturer och människor. Och så snart jag har semesterdagar så upptäcker jag gärna nya platser.
Från sitt tidigare uppdrag har hon också insikten om vikten av att involvera slutanvändare så tidigt som möjligt i nya projekt. Oavsett om de är patienter, vårdpersonal eller lokala beslutsfattare. Och att samverkan aldrig sker av sig själv utan måste byggas genom personliga möten och nätverk.
– Det viktigt att bygga en infrastruktur in i ordinarie verksamhet och att inte enbart förlita sig på ett nätverk av eldsjälar som redan gör fantastiskt mycket. Mitt mål är att bidra till en verksamhet som fungerar utan att vara personbunden. Jag vill få människor att kommunicera mer effektivt med varandra och förstå att vi gör mest nytta när vi samarbetar, säger Avesta Starkholm.
Avesta Starkholm
Ålder: 28 år
Utbildning: Kandidatexamen i psykologi från Stockholms universitet, och i nutrition från Stockholms universitet/Karolinska Institutet. Magisterexamen i folkhälsovetenskap, Uppsala universitet.
Fritidsintressen: Gillar att resa och gärna ensam. Har besökt cirka 60 länder på fem kontinenter. Nyligen började hon även dansa bachata. Tävlingssimmare på elitnivå år 2006-2012.
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.