Spännande diskussioner på årets sista styrelsemöte i Medtech4Health
Årets sista styrelsemöte rymde såväl presentationer av den nationella life science-strategin som Health Data Sweden. Dessutom välkomnades den nya styrelsemedlemmen Ingela Nyström, professor vid Uppsala universitet.
Jenni Nordborg är nationell life science-samordnare och höll en presentation av den nationella life science-strategin. Genom åtta prioriterade punkter sätter strategin fokus på en starkare integrering av forskning och innovation i vården, och styrelsen diskuterade hur programmet på många av punkterna bidrar till realiserandet.
Därefter presenterade Sebastiaan Meijer, professor vid KTH, EU:s första innovationshubb Health Data Sweden som ska öka användningen av hälsodata och bidra till en mer effektiv hälso- och sjukvård, med ett mer förebyggande och hälsofrämjande arbete. Health Data Sweden knyter samman 18 samarbetspartner i hela landet, som universitet, regioner, innovationsmiljöer och forskningsinstitut. Ett arbete som programmet kommer utveckla ett nära samarbete med under 2023.
Utöver ovanstående så gav styrelsen klartecken till för de sex sjukvårdsområdena att inleda sina förstudier inför programmets tredje etapp och utveckla sitt nya arbetssätt med regional förankring för ökad spridning av programmets erbjudanden och tjänster.
De fokusområden som identifierats för Medtech4Healths kommande period är Datadriven hälsa, vård och omsorg, Innovationer för hållbarhet, Precisionshälsa, och Nära vård och omsorg. Syftet är dels att bidra till genomförandet av de regionala strategier, dels att öka synergierna mellan programmets olika sjukvårdsområden och skalningsförmågan till nationell nivå.
Sjukvårdsområde Norra kommer att utgå från fokusområdet för Nära vård och omsorg. Parallellt med fortsatt utveckling av digifysiska vårdkedjor ska studien bland annat söka knyta samman initiativ i norra Sverige som är verksamma inom området för artificiell intelligens.
Sydöstra sjukvårdsområdet utgår i sin tur från fokusområdet precisionshälsa. Förstudien kommer fokusera på att bygga upp relationer inom sjukvård, akademi, industri och patient för att ta fram en plattform som kan matcha behov med lösning och kunskap inom området.
Det förberedelseprojektet som förbereds i Sjukvårdsområde södra fokuseras på utmaningar och behov inom precisionshälsa genom att utveckla systemlösningar till de komplexa utmaningar och behov som uppstår vid utveckling av ATMP:s (Advanced Therapy Medicinal Products; avancerade terapier på svenska).
Sjukvårdsområde Västra ska titta närmare på två av fokusområdena: innovationer för hållbarhet och nära vård och omsorg. Förberedelseprojekten förväntas skapa förutsättningar för ett genomförandeprojekt som arbetar med behovsdriven innovation i ett systemperspektiv. I förstudien fokuseras aktiviteterna mot mobilisering och formering av gränsöverskridande aktörsnätverk.
Vid sjukvårdsområde Stockholm kommer förstudien att inriktas på datadriven hälsa, vård och omsorg. Studien ska bidra till att identifiera och prioritera bland de utmaningar och behov som finns i dag, bland annat processer för datautnyttjande, interoperabilitet och uppföljning.
Sjukvårdsområde Mellansverige ska i sin förstudie utvärde möjligheterna inom nära vård och omsorg, precisionshälsa samt additiv tillverkning för patientspecifik vård. Utifrån förstudien ska SO Mellansverige i detalj identifiera sitt primära fokusområdet utifrån de specifika behov och utmaningar som genomförandeprojektet avser fokusera på.
AKTUELLT
Ny rapport visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige
En ny rapport från Vinnova visar hur viktigt medicinteknik är för Sverige. En årlig kartläggning [...]
Nu öppnar Medtech4Health Innovation Award 2025
Nu öppnar nomineringen till 2025 års Medtech4Health Innovation Award – priset som belönar innovativ medicinteknik. Nomineringen öppnar den 16 oktober och stänger den 1 december.
Medicinteknikdagarna i backspegeln
Årets Medicinteknikdagar bjöd på otroligt spännande sessioner allt från forskningsnära nya teknologier, insikter om möjligheter [...]
Vinsten förstärkte Mindmores verksamhet och teamkänsla
Medtech4Health Innovation Award 2024 gick till Mindmore – ett digitalt verktyg för bland annat kognitiv svikt. Att valet föll på Mindmore berodde även på att företaget har lyckats väl med en bred implementering: Mindmore används idag aktivt av både regioner och privata vårdgivare .
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.