SeeWound applikation.

BB201029ZN017-1000

SeeWound är en applikation för iPad som med hjälp av AI övervakar och utvärderar svårläkta sår.

Patienterna drivande i utvecklingen av SeeWound

Årets vinnare av Medtech4Health Innovation Award är AI-verktyget SeeWound. Applikationen underlättar behandlingen av svårläkta sår och har utvecklats vid Universitetssjukhuset i Linköping. I dag används den vid cirka 45 kliniker och vårdcentraler i landet.

Priset Medtech4Health Innovation Award delas varje år ut för att uppmärksamma goda förebilder inom vård och omsorg när det handlar att implementera medicinteknik i vardagen. När juryn utsågs 2022-års vinnare pekade de särskilt på att de löste ett problem inom ett eftersatt området där patienterna upplever stort lidande. 

När innovatörerna bakom SeeWound berättar om utvecklingen så är det också tydligt att patienterna både välkomnade lösningen och blev drivande i spridningen.  

– När vi utvecklade den första prototypen så gick jag själv runt och mätte såren på avdelningen. Mycket snabbt tog sig patienterna till sig måtten på såret och krävde en uppföljning på mätningarna. Hur många millimeter är det i dag, kunde de fråga den behandlande läkaren, säger Folke Sjöberg, överläkare vid brännskadeavdelningen vid Universitetssjukhuset i Linköping och professor vid institutionen för klinisk och experimentell medicin vid Linköpings universitet. 

Men eftersom prototypen inte användes rutinmässigt utan var under utveckling så fanns inget svar att ge. Snart fångades dock behovet upp och mätningarna blev till rutin vid Brännskadeavdelningen vid Universitetssjukhuset i Linköping.

– Bland det mest positiva är att applikationen gör patienterna mer engagerade i sin egen vård. De uppskattar att få löpande information som baseras på verkliga data som vi kan föra ett resonemang kring. Nu vill vi gärna samarbete med patientföreningar för att öka spridningen, säger han. 

 

Enkel utrustning

Redan år 2000 inleddes försök vid Brännskadeavdelningen med att följa brännskador för en mer objektiv bedömning av sårens läkningsförmåga. Då var det med en mycket avancerad lösning med dyra utrustningar. Nyttan var tydlig men utrustningen för komplicerad för att kunna få någon större spridning i vården. 

–  Utmaningarna är för stora med avancerade optiska system för bedöma såren i daglig klinisk verksamhet. Dessutom måste kostnaderna vara så låga som möjligt. När vi insåg det så inledde vi utvecklingen av en applikation som kan användas på en vanlig iPad. 

 

SeeWound

Patentienterna omfamnade snabbt möjligheten att på ett enkelt sätt följa behandlingen med hjälp av digitala bilder.

Utvärderats i hela landet

I dag har systemet utvärderas vid cirka 45 kliniker och vårdcentraler i hela landet där många av dem även använder det regelbundet. Med applikationen SeeWound tas en bild av det svårläkta såren som sedan mäts automatiskt av en tränad AI-algoritm. Genom att följa läkningen över tid med fler bilder ges en bild över hur väl såret faktiskt läker. 

– Det finns inget liknande alternativ till vår produkt i dag. Tidigare mättes såren manuellt med linjal eller uppskattades genom ögonmått. Inget sätt ger samma objektivitet, noggrannhet och möjlighet till uppföljning som SeeWound, säger Zacharias Sjöberg, vd för Seber Medical som är företaget som grundats för att sprida produkten. 

Sedan starten har utvecklingen av systemet fortsatt och i dag är det version 17 som kan laddas ned. I förlängningen ser man framför sig att SeeWound blir basen i ett mer avancerat beslutsstöd för behandlingen av svårläkta sår. 

– På sikt så kommer vi att kunna visa orsaken till såret och vilka utmaningar som finns i behandlingen av enskilda sår. Här kommer AI-metodiken att leda till en helt ny precision i diagnosen, säger Folke Sjöberg. 

 

Kunskapspridning en utmaning

En utmaning när det gäller spridningen av produkten har varit kunskapsnivån kring svårläkta sår. 

– När vi började så fanns inte övertygelsen om att sårläkningen behöver följas upp. Det blev vår uppgift att sprida kunskapen om hur svårläkta sår bäst ska behandlas. Det har varit den del av resan som tagit längre än vad vi förväntade oss, säger han. 

Fortfarande återstår en lärandeprocess för att vården ska acceptera och dra nytta av nya tekniker och verktyg som detta, menar han. 

– Men när vår teknik är på plats så uppskattas den av alla från patienter till behandlande läkare och sköterskor. Det är tydligt och motiverar oss att fortsätta arbetet, säger Folke Sjöberg. 

Det långsiktiga målet är också att lyckas sprida verktyget internationellt. Men då måste det fungera i många miljöer av olika krav och behov, menar Zacharias Sjöberg. 

– Därför är det också viktigt att vi fortsätter utvecklingen regionsövergripande. Även i Sverige finns stora skillnader i infrastruktur och variationer i vilka behandlingsmetoder som föredras. Därför fortsätter vi utveckla SeeWound primärt utifrån vårdens behov, säger Zacharias Sjöberg.

Dela gärna detta!

Publicerad: 3 juni 2022

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.