Vinnare och finalister i Medtech4Health Innovation Award 2022

SeeWound är vinnarna av Medtech4Health Innovation Award 2022. AI-verktyget bidrar till en bättre behandling av svårläkta sår och ökar patientsäkerheten. Innovationen är utvecklat vid Universitetssjukhuset i Linköping.

SeeWound gör det lättare att dokumentera och följa utvecklingen av svårläkta sår. Innovationen har utvecklats av ett team vid Universitetssjukhuset i Linköping och används vid sjukhusets Brännskadecentrum. Nu är förhoppningen att SeeWound kan spridas som ett heltäckande stödsystem för sårbehandling i hela Sverige.

Finalisterna i 2022-års upplaga visar nytänkande inom gränsöverskridande diagnostik och smittspårning med hjälp av sökrobotar.

Vinnare: SeeWound för automatisk uppföljning av svårläkta sår i klinisk verksamhet

Moustafa Elmasry, Överläkare, Docent Matilda Karlsson, Specialistsjuksköterska, Med. Doktor Folke Sjöberg, Överläkare, Prof. samt Sårsjuksköterskorna på Sårmottagningen, samtliga på Brännskadecentrum, Universitetssjukhuset i Linköping, Region Östergötland

Projektet når vinnarstatus för att vara ett innovativt projekt på ett eftersatt område där sjukvården idag ställs inför svåra beslut och patienter upplever ett stort lidande. En innovativ idé där de nominerade har använt ny teknik för att lösa problemet. De nominerade har varit drivande i att utveckla och implementera det digitala uppföljningsverktyget SeeWound för automatisk uppföljning av svårläkta sår i klinisk verksamhet. Applikationen förbättrar dokumentationen, ökar patientsäkerheten och möjliggör en mer informationsdriven och digital sårbehandling för patienter i hela Sverige. Uppföljningen blir enklare av allt från sår som behandlas i kommunal regi till vårdcentraler och specialistkliniker i regional regi.


Finalist: Gränsöverskridande diagnostik och behandling med modellen ”Västerbotten utan Gränser”

Virginia Zazo, överläkare, grundare av Västerbotten utan gränser. Manuel Gonzalez, överläkare, grundare av Västerbotten utan gränser, Nils Sandberg, strateg, Enheten för innovation och forskningsanslag

Finaliststatus har uppnåtts genom att de nominerade har använt sina kunskaper och insikter om några av vårdens största utmaningar i kombination med nytänkande för att hitta lösningar som ligger i absolut framkant. Med ett tydligt behovsfokus i ett gediget samverkansprojekt har de format partnerskap över organisatoriska och geografiska gränser. Patienter får tillgång till kontinuerlig och professionell vårdkontakt, samtidigt som personal med hög arbetsbelastning och stressig tillvaro avlastas av kompetenta kollegor på distans, till och med över nationsgränser.


Finalist: Robot som med hjälp av RPA-teknik söker igenom många olika journalsystem

Södra Älvsborgs sjukhus, Västra Götalandsregionen: Linda Hallberg, Hygiensjuksköterska Martin Sandberg, Systemutvecklare Fredrik Larsson, Projektledare Karin Looström Muth, Utvecklingschef

Roboten har utsetts som finalist då projektet sparar tid för personal som istället kan arbeta kliniskt och där lösningen minskar risken för felkällor i kvalitetsregister samt gör smittspårningen enklare. De nominerade har tagit initiativet att utveckla en robot som med hjälp av RPA-teknik söker igenom många olika journalsystem vilket avsevärt förenklar och förbättrar smittspårning. Funktionaliteten medger att man kan se vårdkedjor som går mellan kommun, primärvård och sjukhus och synliggör kontakter på ett sätt som gör informationen mer lättarbetad och vidare smittspridning snabbt kan förhindras.

MEDTECH4HEALTH INNOVATION AWARD


KALENDARIUM


Medtech4Health Innovation Award är ett pris som belönar innovativ medicinteknik. Priset delas årligen ut av [...]