Behov och företagssamarbete basen för region Uppsalas innovationsmotor
2018 fick region Uppsala en förfrågan om att bli Innovationsmotor. Det ville regionen gärna i syfte att utveckla regionens hälso- och sjukvård i närmare samarbete med företag. Det resulterade i två delprojekt, Innovation Race och Innovationsnoder primärvården. 4 år senare arbetas det i hela regionen med att ta emot förslag på förbättringar från medarbetare och behandla dessa enligt en strukturerad process som har tagits fram. Arbetet omfattar i dag 13 000 medarbetare och satsningen kommer att fortsätta under 2022.
Maria Tunebjer, huvudprojektledare för Uppsalas innovationsmotor berättar att projektet ville skapa förutsättningar för framgångsrik implementering av innovationer och en bestående användning av dessa i den kliniska verksamheten. Delprojektledare för innovationsnoder i primärvården har varit Maria Jansdotter Hagerud och för Innovationsjakten Karolina Wretbring.
─Ambitionen var att etablera och sprida kunskap och erfarenhet om hur samarbeten mellan medicintekniska företag och sjukvård kan förbättra sjukvården säger Maria Tunebjer.
Hur ska vi klara primärvården?
Hon berättar att utgångspunkten för region Uppsalas innovationsmotor var Göran Stiernstedts utredning och rapport Effektiv vård från 2016 där primärvården pekas ut som en nyckelfaktor för att klara vårdens framtida utmaningar.
─ Hur klarar vi utmaningarna i vården med bland annat den demografiska utvecklingen med allt fler äldre och hur gör vi det, inte minst i primärvården? frågar sig Maria Tunebjer.
Innovationsjakt och Innovationsnoder i primärvården
Innovationsjakten är en metod för behovsdriven innovation och utveckling som genomförs i samarbete med bland annat vårdpersonal och patienter. Syftet med en innovationsjakt är att ge vården verktyg för att genomföra behovsdriven innovation och utveckling tillsammans med användarna, exempelvis medarbetare och patienter. Konceptet baseras på tjänstedesign, eller användardriven innovation som det också kallas. En innovationsjakt är en logiskt uppbyggd process där deltagarna slussas genom olika övningar, med målet att under en dag ha utvecklat idéer och förslag på lösningar som kan vara till nytta för vården.
Ett konkret resultat av Innovationsjakten är att olika hinder inom den egna organisationen har identifierats, framför allt när det gäller att involvera företag i vårdens utvecklingsarbete.
─ Det råder osäkerhet om det går att bjuda in företag för att skapa lösningar tillsammans. På samma sätt känner många företag en osäkerhet kring deltagande i samskapande med hälso-och sjukvården på grund av risken att uteslutas i en kommande upphandling, till exempel om en jävssituation skulle uppdagas säger Maria Tunebjer.
Rädsla för samarbete med företag undanröjdes med tydlighet
Maria Tunebjer berättar att ett flertal intervjuer med chefer, medarbetare och företag inom medicinteknik har genomförts. Dessa visar att kunskap, mandat och en tydlig struktur efterfrågas. De små och medelstora startup-företagen inom medicinteknik efterlyste även en tydlig väg in till sjukvården. En lösning som skulle innebära att alla företag – oavsett storlek – hade samma möjligheter att nå vårdens aktörer.
Som en lösning har Innovationsnoder i primärvården utvecklat två verktyg, Idékraft för vårdens medarbetare och Expertkraft (expertkraft.se) för företagen där idéer, förfrågningar och dialog under utvecklingsprocesser av nya tjänster och produkter kan föras på ett strukturerat sätt.
─ Nu finns en tydlig process som skapar trygghet för alla parter, säger Maria Tunebjer.
Arbetet har kommit en bra bit på väg men det kvarstår en del insatser för att Maria Tunebjer ska känna sig färdig och i mål.
Innovationsmotor 2.0 under 2022
En del av de behov som Region Uppsalas Innovationsmotor-projekt har identifierat, framför allt när det gäller att involvera företag i vårdens utvecklingsarbete, behöver ytterligare utvecklas och förfinas och projektet kommer att fortsätta under 2022.
─Avtal, mallar och ersättningsmodeller bör ses över, kartläggas och samordnas. Det behövs även mer utbildning avseende företagssamarbeten och innovation primärt hos ledning och beslutsfattare säger Maria Tunebjer och fortsätter:
─ Regionen behöver ha en bättre styrning kring ägandeskap inom olika behovsområden, framför allt där behoven inkluderar flera verksamhetsområden eller förvaltningar.
─ Målet är att arbeta fram och testa en process som ska ligga till grund för en regional gemensam struktur. En struktur som i sin tur är viktig för att bygga en kultur där innovation ses som en naturlig del av det dagliga arbetet, avslutar Maria Tunebjer.
Innovationsmotorer – ett nationellt projekt
Innovationsmotorer drivis i regionerna Uppsala, Västra Götaland, Västerbotten och Östergötland. Region Örebro län står i startgroparna för att påbörja sin satsning. Innovationsmotorer drivs inom ramen för Medtech4Health och projektleds av branchorganisationen Swedish Medtech.
Läs intervjun med Lena Svendsen, nationell projektledare, Swedish Medtech.
Innovationsmotorerna recept: ─ Samverka för att innovera svensk vård – Medtech4Health
AKTUELLT
Delta med oss på Framtidens Hälso- och sjukvård i Stockholm
Medtech4Health finns på plats med monter och dubbla seminarium under Framtidens Hälso- och sjukvård den 22-23 januari 2025. Som medlem i Medtech4Health-familjen finns möjlighet att ta del av ett rabatterat erbjudande till konferensen.
Två nya utlysningar öppnar i januari 2025
I januari öppnar utlysningarna IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg och Kompetensförstärkning i småföretag.
Game Changing MedTech – nya medicintekniska lösningar som verkligen gör skillnad
Apotekarsocietetens årliga heldag om medicinteknik gick av stapeln 6 december. Temat var banbrytande lösningar för framtidens vård. Dagen rymde allt från innovativa exempel ur dagens vård till framtidsspaningar.
Medtech Morning om framtidens vård och ersättningsmodeller
Under årets sista Medtech Morning i december samlades ett 50-tal deltagare kring frågan: hur kan vi främja fler medicintekniska innovationer i vården och hur ser framtidens ersättningsmodeller ut?
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.