monitorering 500×300

4 år som innovationsmotor – nu breddinför Östergötland egenmonitorering

Händer håller i apparat som används av patienter som mäter sina egna värden vid egenmonitorering

4 år som Innovationsmotor – nu breddinför Östergötland  egenmonitorering

Region Östergötland har varit Innovationsmotor i 4 år. Målet har varit att identifiera, implementera och sprida goda idéer kring hur e-hälsa kan användas för nya och innovativa arbetsprocesser för gruppen multisjuka äldre och att detta kan uppnås genom att förenkla för såväl vårdgivare som leverantörer att mötas och samverka i ett fungerande ekosystem för e-hälsa. För detta ändamål har en Implementationsguide för e-hälsa tagits fram. Syftet är att underlätta för patienterna att vara delaktiga i sin egen vård, öka tryggheten samt minska behovet av inläggning på sjukhus. Efter visst motstånd pågår nu ett breddinförande som i dag omfattar 13 000 medarbetare i regionen.

Hej, projektledare Erik Reinicke, hur har det gått?

── Hej! Det känns bra, vi har ännu inte hunnit hela vägen med införandet, delvis beroende på pandemin där alla resurser plötsligt drogs in.. Men nu är vi mitt i ett breddinförande i regionen.

Erik Reinicke berättar att arbetet startade med en omvärldsanalys och utifrån plan som utgick från patienternas och medarbetarnas behov.
──Sedan har vi arbetat agilt, vi har testat, vid behov fått backa och kontinuerligt skruvat på ”hur”, säger han.

Vad är ett ekosystem för e-hälsa i praktiken?

──Det är hur olika aktörer, till exempel ett vårdområde och en IT-komponent, agerar tillsammans runt en process.

PÅ frågan om något har förvånat honom under vägen säger han:

──Ja, jag har förvånats över hur djupt rotade invanda mönster sitter i oss. Vi fördömer våra gamla analoga system men bromsar inför nya. Som att vi tycker det är bättre att skicka enkäter med post, få svar, skanna in dessa för att sedan skriva av manuellt in i journalerna i stället för att välkomna nya arbetssätt och tekniklösningar som möjliggör att detta sker digitalt där patienten dessutom blir mer delaktig. Den obenägenheten till förändring har förvånat mig.

Hur blir patienterna mer delaktiga med hjälp av egenmonitorering?

Erik Reinicke exemplifierar genom en patient med högt blodtryck som genom egenmonitoreringen har möjlighet att själv påverka sitt blodtryck genom att förändra sina levnadsvanor, till exempel genom att öka graden av fysisk aktivitet, förändra kostvanor och själv följa utvecklingen av blodtrycket.

Erik Reinicke exemplifierar genom en patient med högt blodtryck som genom egenmonitoreringen har möjlighet att själv påverka sitt blodtryck genom att förändra sina levnadsvanor, till exempel genom att öka graden av fysisk aktivitet, förändra kostvanor och själv följa utvecklingen av blodtrycket.

──Patienten får större kunskap om sitt läge och kan själv följa och påverka sin diagnos genom till exempel livsstilsförändringar. På så sätt skapas möjlighet att själv delta och därmed ökar delaktigheten.

Hur känns det så långt?

──Mycket bra. Det står nu skrivet i regionens verksamhetsplan att egenmonitorering är det första alternativet för kroniskt sjuka patienter. Det är en framgång, avslutar Erik Reinicke.

Projektets delmoment

Arbetspaket 1 – Modell för dialog

Baserat på den genomförda kartläggningen och erfarenheter av redan pågående initiativ utvecklas ett första teoretiskt förslag till ett ekosystem för e-hälsa, med möjligheter för patienterna att interagera med vården på distans. Systemet skall vara tydligt beskrivet och det skall även framgå hur externa leverantörer av produkter och tjänster kan verka och bidra.

Arbetspaket 2 – Förädling genom intressentdialog

Modellen finslipas och förankras genom en strukturerad dialog med systemets intressenter (inklusive externa leverantörer och berörda patientorganisationer.

Arbetspaket 3 – Proof-of-concept (POC)

Den framtagna teoretiska modellen verifieras genom praktiska tester, både för enskilda komponenter som för helheten. Detta kan handla om teknisk infrastruktur, mätutrustning och/eller verksamhetsingeration.

Arbetspaket 4 – Pilot

Systemet provas och utvärderas i sin helhet i klinisk miljö. Omfattningen begränsas till ett fåtal patienter ur gruppen multisjuka äldre.

Arbetspaket 5 – Införande i ordinarie verksamhet

Systemet införs för gruppen multisjuka äldre i ordinarie verksamhet. Under detta arbetspaket verifieras även att lösningen är generisk och flyttbar från en miljö till en annan. Rutiner och processer för denna transformation dokumenteras.

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 14 november 2021

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.