ANDREA OCH johanna beskuren

Johanna Wagenius, verksamhetschef, och Andrea Stuart, sektionschef, vid Officehysteroskopi-mottagningen vid Helsingborgs lasarett

2020 års mottagare av Medtech4Health Innovation Award skördade fler vinster

Andrea Stuart, sektionschef och Johanna Wagenius, verksamhetschef, båda vid Officehysteroskopi-mottagningen vid Helsingborgs lasarett vann Medtech4Health Innovation Award 2020. De tilldelades 100 000 kronor och en film för att ha startat en ny verksamhet och implementerat en skonsam och effektiv metod vid utredning och behandling av godartade förändringar i livmodern.  Nu visar det sig att de skördat fler vinster än själva prissumman:

Det har nu gått 1 år sedan prisceremonin och Andrea Stuart berättar att upptäckten av fler fördelar utanför kärnverksamheten på  Officehystereskopi-mottagningen har dykt upp efter vägen.

─I samband med Corona-pandemin var tillgängligheten till operationsavdelningen på Helsingborgs lasarett naturligt mycket begränsad men vi och Office-hysteroskopimottagningen kunde ta emot och behandla våra patienter ändå eftersom den metod vi har infört kan behandla godartade förändringar i livmodern utan narkos och patienten kan gå hem samma dag, säger Andrea Stuart och fortsätter:

─Det innebar ju också att det frigjordes operationstider och andra patienter, som har fått vänta länge, kunde komma till. Det förbättrar ju även vårdens effektivitet i förlängningen.

Vad innebar utmärkelsen?

Andrea Stuart berättar att priset innebar att intresset för verksamheten har ökat och fler sjukhus har startat Office-hysteroskopi-mottagningar.

-Vi har blivit intervjuade och kollegor från hela landet kommer på studiebesök, säger hon.

Andrea säger att prissumman på 100 000 kronor kom väl till nytta och på frågan om hur de använde pengarna svarar hon:

─ Vi köpte ännu bättre ”Office-hysteroskopiprylar”.

Om Officehystereskopi

Instrument vid Office-hysteroskopi

Instrument vid Office-hysteroskopi

Office-hysteroskopi innebär att ett instrument kopplat till en kamera införs i livmodern via vagina. På så sätt kan man utreda och behandla förändringar inne i livmodern, exempelvis vid blödningsbesvär hos kvinnor eller vid utredning vid misstänkt livmodercancer.

Metoden genomförs som ett mottagningsbesök och utan narkos. Patienten slipper långdragna procedurer och kan gå hem i direkt anslutning till ingreppet. Tidigare utfördes dessa undersökningar och behandlingar på operationsenheten i narkos och patienten fick stanna kvar några timmar för observation efter ingreppet.

Cirka 300 patienter opereras med Office-hysteroskopi vid Helsingborgs lasarett årligen.

2022 års finalister till Medtech4Health presenteras i närtid

Årets finalister presenteras inom kort.  Möjligheten att nominera sig själv eller andra till 2023 års pris öppnar under hösten 2022.

Andrea Stuart rekommenderar alla som kan att nominera.

─Klart man ska nominera sig själv och sitt projekt. Man kommer ut med det man har gjort och prissumman är ju inte fy skam, avslutar hon.

 

Se finalistfilmen om Andrea och Johannas vinnande projekt

 

Dela gärna detta!

Publicerad: 4 mars 2022

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.