
ANDREA OCH johanna beskuren
Johanna Wagenius, verksamhetschef, och Andrea Stuart, sektionschef, vid Officehysteroskopi-mottagningen vid Helsingborgs lasarett
2020 års mottagare av Medtech4Health Innovation Award skördade fler vinster
Andrea Stuart, sektionschef och Johanna Wagenius, verksamhetschef, båda vid Officehysteroskopi-mottagningen vid Helsingborgs lasarett vann Medtech4Health Innovation Award 2020. De tilldelades 100 000 kronor och en film för att ha startat en ny verksamhet och implementerat en skonsam och effektiv metod vid utredning och behandling av godartade förändringar i livmodern. Nu visar det sig att de skördat fler vinster än själva prissumman:
Det har nu gått 1 år sedan prisceremonin och Andrea Stuart berättar att upptäckten av fler fördelar utanför kärnverksamheten på Officehystereskopi-mottagningen har dykt upp efter vägen.
─I samband med Corona-pandemin var tillgängligheten till operationsavdelningen på Helsingborgs lasarett naturligt mycket begränsad men vi och Office-hysteroskopimottagningen kunde ta emot och behandla våra patienter ändå eftersom den metod vi har infört kan behandla godartade förändringar i livmodern utan narkos och patienten kan gå hem samma dag, säger Andrea Stuart och fortsätter:
─Det innebar ju också att det frigjordes operationstider och andra patienter, som har fått vänta länge, kunde komma till. Det förbättrar ju även vårdens effektivitet i förlängningen.
Vad innebar utmärkelsen?
Andrea Stuart berättar att priset innebar att intresset för verksamheten har ökat och fler sjukhus har startat Office-hysteroskopi-mottagningar.
-Vi har blivit intervjuade och kollegor från hela landet kommer på studiebesök, säger hon.
Andrea säger att prissumman på 100 000 kronor kom väl till nytta och på frågan om hur de använde pengarna svarar hon:
─ Vi köpte ännu bättre ”Office-hysteroskopiprylar”.
Om Officehystereskopi
Office-hysteroskopi innebär att ett instrument kopplat till en kamera införs i livmodern via vagina. På så sätt kan man utreda och behandla förändringar inne i livmodern, exempelvis vid blödningsbesvär hos kvinnor eller vid utredning vid misstänkt livmodercancer.
Metoden genomförs som ett mottagningsbesök och utan narkos. Patienten slipper långdragna procedurer och kan gå hem i direkt anslutning till ingreppet. Tidigare utfördes dessa undersökningar och behandlingar på operationsenheten i narkos och patienten fick stanna kvar några timmar för observation efter ingreppet.
Cirka 300 patienter opereras med Office-hysteroskopi vid Helsingborgs lasarett årligen.
2022 års finalister till Medtech4Health presenteras i närtid
Årets finalister presenteras inom kort. Möjligheten att nominera sig själv eller andra till 2023 års pris öppnar under hösten 2022.
Andrea Stuart rekommenderar alla som kan att nominera.
─Klart man ska nominera sig själv och sitt projekt. Man kommer ut med det man har gjort och prissumman är ju inte fy skam, avslutar hon.
Se finalistfilmen om Andrea och Johannas vinnande projekt

AKTUELLT
Möt Capitainer – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
– Ett pris som Medtech4Health Innovation Award betyder mycket för oss, inte minst i form av ökad synlighet. Särskilt på ett forum som detta där människor arbetar med nära vård i hälso- och sjukvårdsledningar. Eller på en klinik som kan ha nytta av vår lösning, säger Mathias Karlsson, CMO för Capitainer.
Stort grattis till Capitainer och Njord Medtech – vinnare av Medtech4Health Innovation Award 2025
Vinnaren Capitainer förbättrar patientvården genom att erbjuda en enkel och säker metod för självprovtagning av blod i hemmet vilket minskar behovet av fysiska vårdbesök. Vinnaren av patientens pris. Njord Medtech utvecklar ett enkelt och smidigt hjälpmedel för att flytta liggande patienter från en säng till en röntgenbrits som minskar den fysiska belastningen för vårdpersonal och ökar produktiviteten.
MTP-rådet rekommenderar regioner att validera AI med plattformar från Medtech4Health
Medicintekniska produktrådet har utfärdat en rekommendation till landets regioner att använda valideringsplattformar inför införande av [...]
Uppsalas Innovationsmotor har skapat en väg till bättre samverkan mellan vården och näringslivet
Nu har Medtech4Healths Innovationsmotor i Uppsala gått i mål. Under rubriken ”Från nuläge till nyläge – samverkan för innovation i vården” har projektet öppnat för mer strukturerad och effektiv samverkan mellan hälso- och sjukvården och näringslivet.
NYHETSBREV
Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.