inkluderande_500x300

Att uppfinna världen

Att uppfinna världen

Igår deltog jag på ett @KTH-arrangerat webinar med @katrine Marcal som – tursamt nog för alla er som missade det – filmades: https://youtu.be/s6dZ5D7xwYE

Katrine inledde med att nämna den briljanta uppfinningen ”Hjulet”. Denna teknologi har fraktat föremål och personer de senaste 5000 åren. Men. Det dröjde till 1972 innan man (sic!) kom på att det kunde monteras på en tung resväska. Alltså samma år som mänskligheten utforskade månen med en fyrhjuling.

Katrine lyfter hur vi människor förbiser de enkla lösningarna och ser att ett delsvar på varför det är så är… wait for it… kön. Innan 70-talet ansågs att kvinnor inte bör resa själva och att män bär tunga väskor. Punkt. När rullväskan väl marknadsfördes så var produkten främst riktad till kvinnor – män skulle fortfarande bära sina väskor. Det dröjde ända till 90-talet tills män började använda rullväskor på allvar och numera är rullväskan en nödvändighet.

En intressant fråga Katrine ställer oss är: Skulle rullväskan ha utvecklats tidigare om det funnits fler kvinnor i väskindustrin? Trots allt är vi idag fortfarande inte vana att tänka att kön spelar en stor roll i innovationsprocessen. Kvinnor påverkar 80% av konsumentmarknaden, men 90% av alla teknologier och tjänster designas av män. Detta innebär en MASSIV missad möjlighet. (Don’t get me started on hur Katrine beskriver hur elbilen utvecklades samtidigt som den bensindrivna bilen, men ansågs vara enbart för kvinnor och därmed inte ha samma marknadspotential. Och föll i glömska. Jag undrar hur infrastrukturen för elbilar skulle se ut idag om vi redan tidigt 1900-tal börjat bygga för elbilar…)

I ljuset av AllBrights senaste rapport som säger endast ett av Stockholmsbörsens 388 bolag har haft en jämställd ledningsgrupp de senaste tio åren och att endast 1% av svenskt investeringskapital går till kvinnliga entreprenörer känns det lite som att vi är kvar på 1900-talet. Hur tar vi oss över denna tröskel?

Summa summarum:

/Malin vid pennan

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health – prenumera på vårt nyhetsbrev.

Dela gärna detta!

Publicerad: 9 mars 2021

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.