Inkubator för validering

AIDA driver en inkubator som hjälper till att starta nationella valideringsplattformar för AI inom bilddiagnostik. Detta är en specialinsats inom AIDA som handlar om att möta sjukvårdens behov av att kunna validera AI-lösningar, dvs att ta det ansvar som varje vårdgivare har att kontrollera att verktygen är effektiva och patientsäkra.

Bakgrund

Sjukvårdens innovatörer ställs inför svårbemästrade utmaningar när AI-lösningar ska tas från utvecklingslabbet till användning hos en viss vårdgivare. Hur vet man om lösningen är patientsäker och effektiv givet de lokala förutsättningarna? Var ska lösningarna passa in i det nuvarande arbetsflödet, och vilka steg måste anpassas? För att besvara sådana frågor behöver kliniskt och lokalt förankrad validering göras, utöver den som leverantören har gjort för att få produkten certifierad. Sådan AI-validering är en ny fråga för vården och till stor del en förmåga som ännu saknas.

Inkubator

Vår inkubator ska hjälpa uppstart av nationella plattformar för AI-validering inom bilddiagnostik. I innevarande fas fokuseras på att definiera tre pilotplattformar inom mogna områden. Den första av dem, VAI-B, är inom mammografiscreening, och den kommer att utvecklas för att fullt ut kunna sjösättas vid slutet av nuvarande fas, i början av 2024. Målsättningen är att mammografiplattformen då ska fungera självständigt och uthålligt inom ordinarie vårdverksamhet.

VAI-B presenteras i mer detalj hos Regionala Cancercenter i samverkan: Nationell valideringsplattform för AI inom mammografiscreening

De andra två pilotplattformarna, en inom radiologi och en inom patologi, ska förberedas så att de efter nuvarande fas snabbt kan implementeras fullt ut. Utöver piloterna är syftet med inkubatorn att skapa en generell förmåga för svensk sjukvård att effektivt kunna skapa valideringsplattformar för ytterligare områden efter behov. Dels för fler områden inom bilddiagnostik men i hög grad även för andra områden som nyttjar AI och/eller medicinsk teknik.

Strategi

En hörnsten i arbetet är att hälso- och sjukvården ska vara drivande redan under uppbyggnad av inkubator och plattformar, för att underlätta snabb övergång till ordinarie verksamhet efter inkubatortiden. Plattformarnas styrgrupp utgörs därför av experter från Nationella Programområdet (NPO) Medicinsk Diagnostik och Regionala Cancercenter i samverkan (RCC). En annan hörnsten är starka forskargrupper med AI-validering i mammografiscreening som specialitet (Karolinska Institutet och Lunds universitet) som leder första plattformsutvecklingen. Däremot kommer de vårdgivare som ska vara pilotanvändare av plattformarna sökas bland mindre regioner utan egen forskningsexpertis, för att säkerställa att inkubatorn bidrar till jämlik vård över landet.

AIDA MENY


KONTAKT


Claes Lundström
Claes LundströmArenaledare

KALENDARIUM


MER INFORMATION


AIDA har sin fysiska bas på Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, vid Linköpings universitet.CMIV har mångårig erfarenhet av att jobba med teknikutmaningar inom bildmedicin och att föra dess in i klinisk verksamhet. CMIV är också internationellt erkänt för sin kliniknära och tvärvetenskapliga spetsforskning inom bild- och funktionsmedicin, med verksamhet inom avbildning, bildanalys och visualisering. Du kan läsa mer om AIDA och CMIV på liu.se/forskning/aida