ÅRSRAPPORT

2024

Medtech4Health är ett strategiskt innovationsprogram för medicinteknik. Vi är en katalysator för fler medicintekniska idéer i vården, en effektiviserad hälso- och sjukvård samt en stärkt medicinteknisk industri.

ÅRSRAPPORT

2024

Medtech4Health är ett strategiskt innovationsprogram för medicinteknik. Vi är en katalysator för fler medicintekniska idéer i vården, en effektiviserad hälso- och sjukvård samt en stärkt medicinteknisk industri.

Medtech4Health 2024 – ett år av innovation, samverkan och tillgängliggörande

Med glädje och stolthet har vi nu stängt dörren till år 2024: ett år där Medtech4Healths bidrag till utveckling och implementering av medicinteknik i hälso- och sjukvården bevisats vara både efterfrågat och betydelsefullt.

Under 2024 genomfördes nioårsutvärderingen av Medtech4Health av Sweco på uppdrag av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Utvärderingen visade hur programmet sedan starten bidragit till betydande framsteg för svensk medicinteknik. Särskilt betonades hur vi främjat medicinteknisk innovation genom att etablera viktiga nätverk som förbättrat kompetensöverföring, bidragit till att produkter nått marknaden samt kortat tiden från idé till implementering och därmed bidragit till verklig patientnytta.

Vi är mycket stolta över detta kvitto på vårt långsiktiga arbete med att bidra till utvecklingen och implementeringen av fler innovativa och träffsäkra medicintekniska lösningar.

År 2024 var också första året för vår utlysning ”IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg”. Sällan har vi sjösatt en utlysning som väckt ett så stort intresse och direkt fått ett så positivt mottagande. De som hittills sökt eller är på väg att söka vittnar om det stora behovet av denna typ av stöd och vilket värde som Medtech4Health bidrar med för att underlätta implementering av medicinteknik i vård och omsorg.

Utlysningen ”Kompetensförstärkning i småföretag” gav ytterligare 16 företag tillgång till nödvändig kunskap inom vitt skilda områden, allt från regulatorisk kompetens till internationaliseringsstöd. Samtidigt har vi startat flera nya strategiska projekt under året, och ytterligare har inletts genom olika förstudier – allt från matchmaking av behov och befintliga lösningar till ökad patientdelaktighet.

Bland dem som närmar sig projektslut är Innovationsmotorerna, där vården verkat som en motor för utveckling av en innovativ vård i samverkan. Under 2024 har resultaten från landets olika Innovationsmotorer blivit en naturlig del av respektive deltagande regions ordinarie verksamhet – en tydlig verksamhetsförflyttning.

Ett annat projekt som nådde sitt mål vid årsskiftet var VAI, Inkubator för nationella plattformar för systematisk klinisk validering av AI inom bilddiagnostik. Projektet drevs inom ramen för AIDA och utvecklade flera plattformar för validering av AI-verktyg inom bilddiagnostik och inom digital patologi, konkreta och tydliga kliniska fördelar kring användning av AI inom aktuella områden är några av resultaten.

Under förra året ökade vi också vår internationella synlighet, inte bara tack vare samarbetet med EIC och BIO Europe men även genom flera europeiska samarbeten och deltagande i delegationsresor, bland annat till Singapore. Vi har tagit steget till att bli en relevant partner till andra som vill bidra till och dra nytta av utvecklingen av svensk medicinteknik.

Det stadigt ökande antalet som följer oss via olika kanaler och deltagandet under våra sessioner i bl.a. Almedalen visade också att vi i dag når och engagerar många fler än vi gjorde tidigare. Resultatet från de seminarier, dialoger och evenemang där vi deltagit under året var nya perspektiv och fler initiativ till samarbeten och satsningar. Allt för att stärka ekosystemet, öka implementeringsförmågan och breddinförandet av medicinteknik.

Stärkta av vår fina utvärdering tillsammans med de behov vi identifierat framåt ser vi fram emot nästa etapp av Medtech4Health. Där fokuserar vi ytterligare på arbetet med implementering och spridning av våra resultat, metoder och verktyg. Målet är att säkerställa att våra framgångsrika projekt och satsningar kommer till hållbar nytta för utvecklingen av framtidens hälso- och sjukvård under lång tid framåt.

Sist men långt ifrån minst vill vi sända ett stort, varmt och innerligt tack till alla projektdeltagare, program- och samarbetspartner, valberedning, styrelse, programråd och programkontor för ert starka och fina engagemang. Medtech4Health drivs som ett teamwork där vi tillsammans fortsätter att utveckla en ökad innovationsförmåga inom vården och bättre samarbetsmöjligheter mellan företag, patientorganisationer, akademi samt offentliga och privata aktörer för svensk medicinteknik.

Vi ses 2025!

Lena Strömberg, programdirektör för Medtech4Health

Anna Lefevre Skjöldebrand, styrelseordförande för Medtech4Health

Lena Strömberg, programdirektör Medtech4Health.

Anna Lefevre Skjöldebrand, VD Swedish Medtech.

”Medtech4Health är en viktig satsning för svensk medicinteknik med syfte att stärka Sveriges ställning inom medicinteknik genom att stötta medicinteknikbranschen, accelerera innovation samt öka samverkan mellan vård, forskning och näringsliv.”

Nioårsutvärdering av strategiska innovationsprogram: Medtech4Health, Sweco Sverige.

Tack parter, styrelse, valberedning, kontaktpersoner och projektledare!

Programmet fortsätter det värdefulla samarbetet med alla programparter genom partsstämmor och programråd – på så sätt når vi ut på ett bra sätt till hela landet och kan både inhämta och sprida kunskap, idéer och verktyg.

Medtech4Healths programkontor med Jenny Christensson, projektledare, Lena Strömberg, programdirektör och Avesta Starkholm, projektledare.

”Välskött program som bidragit till betydande framsteg”

Under 2024 genomfördes en extern nioårsutvärdering av Medtech4Health. Programmet fick mycket goda vitsord bland annat för att ha bidragit till ökad innovationsförmåga inom vården och bättre samarbetsmöjligheter mellan företag, akademi och offentliga aktörer.

Utvärderingen omfattade hela perioden 2015-2023, med särskild tonvikt på de senaste tre åren. Bland slutsatserna fanns att Medtech4Health har skapat synlighet och erkännande till medicintekniksektorn, stärkt innovationssystemet, accelererat innovationsprocessen för många företag och stimulerat samverkan över aktörsgränser. 

Ökat tillgängligheten

Särskilt lyfte utvärderingen hur programmet främjat medicinteknisk innovation och etablerat viktiga nätverk som tydligt förbättrat kompetensöverföring. Detta har resulterat i utveckling av produkter som nått marknaden och därmed skapat patientnytta.

Utvärderingen visade också hur programmet bidragit till viktig infrastruktur och praktiska verktyg som bland annat stödjer branschens hantering av regulatoriska utmaningar. Dessutom lyfts utvecklingen av nya implementerade AI-lösningar inom medicinsk bilddiagnostik, främst genom etableringen av plattformen AIDA.

Den övergripande slutsatsen var att Medtech4Health är ett välskött program som sedan starten har bidragit till betydande framsteg. Programmet har varit effektivt i att bygga nätverk och skapa verktyg och bärkraftig infrastruktur. 

Programmet har mobiliserat en mångfald av aktörer, inklusive små och medelstora företag, forskningsinstitut och offentliga organisationer, vilket har stärkt innovationssystemet. Genom att stödja utvecklingen av nya medicintekniska lösningar och effektivisera godkännandeprocesser har programmet skapat en gynnsam miljö för företag inom sektorn.

Här läser du hela nioårsutvärderingen av Medtech4Health.

Utlysningar 2024

Av 122 ansökningar så beviljades i stor konkurrens 28 projekt stöd i de två utlysningarna ”Kompetensförstärkning i småföretag” och ”IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg.

Utdelade medel

Aktörsfördelning

Fördelning projektledare

”Kompetensförstärkning i småföretag” – ger stöd för extern kompetens

Hela 16 företag beviljades stöd i Medtech4Health utlysning ”Kompetensförstärkning i småföretag” under 2024. Här får mikro- och småföretag en möjlighet att anlita en extern person under en begränsad period. Allt för att stärka möjligheterna att utveckla och förbereda nya innovativa medicintekniska produkter, tjänster eller lösningar på marknaden. Under 2024 hade vi ett extra stort fokus på tillväxt genom internationalisering. Satsningen på SME fortsätter även 2025 så läs gärna mer om utlysningen och se om det är något för dig. Här läser du mer om utlysningen.

  • 72 ansökningar
  • 16 beviljade projekt
  • 2,6 mkr i bidrag

  • 5,8 mkr i budget
  • 50 ansökningar
  • 12 beviljade projekt
  • 16,7 mkr i bidrag
  • 41,6 mkr i budget

”IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg”  – ny utlysning under 2024

År 2024 stärkte Medtech4Health satsningen mot implementering med en ny utlysning. Målet är att öka takten och förmågan till införande och låta fler få möjlighet att använda sig av smarta medicintekniska lösningar för att skapa mer patientnytta.

Utlysningen ”Implementering av medicinteknik inom vård och omsorg” syftar till att stärka vård- och omsorgsgivande organisationers förmåga att kunna utvärdera, testa och införa nya medicintekniska lösningar samt öka implementeringstakten och breddinförande. Här läser du mer om utlysningen.

Strategiska projekt: förbättrar vården för många

Medtech4Health initierar och stödjer ett flertal strategiska projekt som bidrar till förändrade arbetssätt eller förbättrade forsknings- och utvecklingsmöjligheter för många parter samtidigt.

Här följer några utvalda nedslag i det digra arbetet hos Medtech4Healths strategiska projekt under 2024:

Så kan AI-verktyg för bilddiagnostik valideras före implementering

Olika former av AI-stöd blir allt vanligare inom hälso- och sjukvården. Särskilt god nytta kan AI ge när tekniken används som ett beslutsstöd inom bilddiagnostik för att granska röntgenbilder och inom digital patologi. Under 2021-2024 utvecklades flera plattformar för validering av AI-verktyg inom bilddiagnostik. Utvecklingen skedde vid innovationsmiljön VAI, Inkubator för nationella plattformar för systematisk klinisk validering av AI inom bilddiagnostik, som drevs inom Medtech4Healths strategiska projekt AIDA.

Medtech Arena

Projektet skapar en knutpunkt för svensk medicinteknisk innovation genom att belysa projekt, program och lyfta intressanta frågeställningar framåt. Plattformen verkar som bas för arbetet kring patientmedverkan och ett skyltfönster för alla de som verkar inom Medtech4Health: en helhet med blicken framåt.

Medtech4Growth (M4G)

Projektet syftar till att stödja den internationella tillväxten hos små och medelstora medicinteknikföretag. Fokus ligger på att identifiera behov, skapa nya affärsmöjligheter och främja samarbeten mellan företag, forsknings- och innovationsstödsaktörer.

Vill du veta mer, kontakta: Lena Strömberg, lena.stromberg@mt4h.se

Välfärdsteknik för framtiden

Projektet syftar till att göra det möjligt för personer med nedsatt funktionsförmåga att öka eller bibehålla en god livskvalitet. Vägen dit går genom att kompensera för svårigheter och hinder med hjälp av välfärdsteknik. Här utvecklas både handfasta verktyg för införande av välfärdsteknik som en etisk grund.

Vill du veta mer, kontakta: Camilla Evensson, camilla.evensson@ri.se, eller Monika Lydin, monika.lydin@ri.se.

Inom det strategiska projektet ”Välfärdsteknik för framtiden” utvecklas både handfasta verktyg för införande av välfärdsteknik och en etisk grund för införandet. Under året har projektet bland annat inlett arbetet med ett ramverk för effektutvärdering genom en första litteraturstudie. Fokus ligger på att identifiera relevanta mått för att utvärdera välfärdsteknikens målvariabler: självständighet, trygghet, delaktighet och aktivitet.

Dessutom har utvecklingen av en etisk guide för välfärdsteknik fortsatt i form av flera workshops, både digitala och fysiska. 

Projektet har även utvecklat en prototyp av det seriösa spelet Seniorboda för att öka kunskapen om  vilka vinster som är möjliga genom olika investeringar i välfärdsteknik. Spelet är redo att distribueras till intresserade kommuner och organisationer. Nästa steg är att samla in mer feedback för vidareutveckling och anpassning av spelet.

VInn – Verktyg för Innovation

VInn-projektet ska säkerställa en bred nationell spridning och implementering av verktygen som utvecklades inom NUP Implementation. Projektet skapar tydlighet kring verktygen och deras användning samt utvecklar framtida förvaltning. Allt samlat på plattformen Medtech Arena.

Vill du veta mer, kontakta: Lena Strömberg, lena.stromberg@mt4h.se

VInn-projektets 2024 har bland annat rymt en utveckling av en prototyp för att illustrera hur en ChatGPT-lösning kopplad till verktyget Medtech Innovation Guide, MIG, kan komma att se ut. Dessutom har videomaterial tagits fram för att underlätta för förstagångsanvändare av MIG. 

För att öka förståelsen och hanteringen av regelefterlevnadsfrågor har projektet utvecklat och paketerat ett antal projektresultat till verktyg. Framförallt handlar det om att underlätta för medicintekniska forsknings- och innovationsprojekt i gränssnittet industri, akademi och hälso- och sjukvård.

Evidensgenereringsverktyget har använts i två högskolekurser på KTH och även inom initiativet Livslångt lärande vid KTH. Därmed har det nått såväl blivande ingenjörer som yrkesverksamma inom  hälso- och sjukvården.

Datadriven Hälsa, Vård och Omsorg

Det strategiska projektet Datadriven Hälsa, Vård och Omsorg inleddes 2023 och fokuserar på de utmaningar som finns kring användningen av hälsodata inom medicinteknisk innovation. Bland dessa finns att utveckla organisationsmodeller, processer och infrastruktur för att möjliggöra delning, specifikationer för sekundäranvändning samt att belysa regulatoriska konsekvenser och evidensgenerering.

Vill du veta mer, kontakta: Bertil Guve: guve@kth.se

Under 2024 presenterades projektet i flera olika sammanhang, bland annat på Vinnovas nationella Hälsodatadag samt i sex olika workshops inom Health Data Sweden.
Samarbetet mellan KTH och Karolinska Universitetssjukhuset har fortsatt framåt under året med målet att göra det möjligt att följa en patient i ett vårddatasystem. Ett nytt samarbete har även inletts med Region Stockholm.
Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering, CMIV, i Linköping har genomfört en upphandling av en utökad hårdvaruplattform för projektet som nu är under installation vid Nationellt Superdatorcentrum.
Barncancerfonden är en av projektdeltagarna och har fortsatt fokuserat på att bidra med kunskap om legala möjligheter/utmaningar vid delning av sekundärdata. Övriga projektdeltagare är CMIV, Karolinska universitetssjukhuset, Predict Me AB, Region Stockholm och Region Östergötland. KTH är projektägare.

Nationell samverkan för 3D-printing

Det strategiska projektet ska utveckla förutsättningarna för 3D-printing i sjukvården. Tekniken gör det möjligt att tillverka komplexa och patientspecifika komponenter med hjälp av röntgenbilder av patienten.

Vill du veta mer, kontakta: Jenny Barnes, jenny.barnes@regionuppsala.se.

Inom hälso- och sjukvården används 3D-printade, patientspecifika modeller bland annat inom operationsplanering, kirurgiska verktyg och för tillverkning av implantat. Både behovet och nyttan av tekniken anses som mycket stort.
Under året har projektet etablerat ett nationellt forum med digitala träffar och studiebesök, samt kartläggning av intressenter och teman för framtida samarbeten. Dessutom har en systematisk litteraturöversikt i hälsoekonomi, kopplad till 3D-printing i sjukvården, genomförts. Kartläggningen planeras att publiceras för att öka kunskapsspridningen ytterligare.
Projektet har utvecklat en mall för insamling av kostnadsdata för att kunna följa upp hälsoekonomi i framtiden. Mallen är färdig och har börjat testas.
Under 2025 genomförs en utbildning kring kunskapsutvecklingen om MDR och 3D-printing för att nå ut till fler.

MedImpact: från innovationsarbete till breddimplementering

MedImpact utvecklar ett evidensbaserat stöd för framgångsrik breddanvändning av medicinteknik. Bland annat skapas verktyg för mognadsbedömning av möjligheten att implementera specifik teknik och ett stödverktyg med frågor för en praktisk implementeringsprocess.

Vill du veta mer, kontakta: Mattias Elg, mattias.elg@liu.se.

Under det gånga året har projektet bland annat utvecklat ett nationellt stöddokument för egenmonitorering. Dokumentet erbjuder ett praktiskt stöd till nationella programområden och arbetsgrupper som vill integrera egenmonitorering i kunskapsstyrningen. Modellen kring egenmonitorering kan senare komma att breddas till att omfatta även andra teknikområden.
Projektet har också utvecklat ett readiness-instrument för att stödja organisationers omställning till patientcentrerade och teknikdrivna vårdmodeller.
MedImpact har även bidragit till flera vetenskapliga publiceringar och arrangerat workshops för att validera readiness-instrumentet och identifiera utmaningar inom implementering av egenmonitorering.

Sjukhusvård i hemmet: systeminnovation som främjar implementering av medtechlösningar

Modeller för sjukhusvård i hemmet är på stark framväxt. Genom att använda modern teknik och medicinska resurser kan patienter som normalt sett skulle behöva vara inlagda på sjukhus istället få motsvarande vård i hemmet.

Vill du veta mer, kontakta: Andreas Hellström, andreas.hellstrom@chalmers.se.

Under 2024 har projektet arbetat vidare med att öka kunskapen om den pågående transformationen till mer avancerad sjukhusvård i hemmet. Bland annat arrangerades ett välbesökt seminarium, ”Sjukhusvård i hemmet – så snabbt går utvecklingen”, under Almedalen. Två av årets största teman under Almedalsveckan ansågs vara ”Hospital at Home” och ”AI i vården”.

Ett flertal workshops och möten har även hållits under året, bland annat på Vitalis och även internt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Projektet har också bidragit till en mer forskningsformerad ansats inom utvecklingen av sjukhusvård i hemmet vid Sahlgrenska universitetssjukhusets och Västra Götalandsregionen.

Flera avdelningar på Sahlgrenska har redan börjat att utforska och testa olika varianter av sjukhusvård i hemmet. Nu genomförs en bredare kartläggning av vilka delar av Sahlgrenska som redan erbjuder detta.

Även en internationell omvärldsstudie har genomförts och presenterades i form av en masteruppsats med titeln ”Swedish Healthcare Reimagined: The Hospital at Home Approach”.

Nu planeras en guidebok med tips och stöd för att komma igång med sjukhusvård i hemmet. Målet är att skapa en manual för fler avdelningar och sjukhus som själva vill utveckla vårdformen.

”Det nationella projektet är en riktigt bra samlingspunkt för oss med det gemensamma målet att tillgängliggöra 3D-printing och 3D-design för sjukvården runt om i landet. Det har varit intressant att se hur vi tacklar liknande frågeställningar och diskutera hur dessa ska hanteras. Jag ser fram emot plattformen som kommer att växa fram ur detta, där erfarenhet och problemlösning delas mellan regionerna på ett effektivt sätt.”

Ghanim Ibrahim, föreståndare Akademiska sjukhusets 3D-facilitet

AIDA: Analytic Imaging Diagnostics Arena

AIDA stödjer individer inom sjukvård, akademi och industri som arbetar med att realisera AI-innovationer i vården. Möjligheterna är revolutionerande, speciellt inom bilddiagnostik, men vägen till att realisera dessa inom rutinmässig sjukvård är utmanande.

Under året gick AIDAs projekt Inkubator för valideringsplattformar i mål med utvecklingen av digitala valideringsplattformar inom områdena bröst/mammografi, stroke och patologi. Resultatet från respektive del finns att ta del av på Medtech Arena.
AIDA Data Hub har under året utvecklats till en fullfjädrad Data Science Platform (DSP) för känsliga data. AIDA Data Hub har även nått milstolpen att ha delat svenska forskares data med över 40 länder och har nu en stabil finansiering inom ramen för SciLifeLabs ordinarie verksamhet.
Sex olika AIDA Days-workshops hölls under 2024 med cirka 50-60 deltagare i varje. Dessutom arrangerades en tredagars AI-kurs för professionella inom bilddiagnostik. AIDA har även bidragit till cirka 15-20 publikationer under året.

Totalt drev AIDA 28 aktiva delprojekt, varav 18 innovationsprojekt, fem kliniska fellows och fem kliniska utvärderingsprojekt. I november antogs ytterligare fem delprojekt som kommer att starta under 2025.
Nästa steg för AIDA är en fördjupad satsning för att stärka vårdens samarbeten kring AI-implementationer för att ge stöd och accelerera processen. AIDA blickar även mot mer internationellt samarbete.

Vill du veta mer, kontakta: Claes Lundström, aida-director@medtech4health.se, eller Caroline Bivid Stadler, caroline.bivik.stadler@liu.se.

”Participating in AIDA Days has been an interesting experience. Although I am not an AI expert, I thoroughly enjoyed the talks and found them truly inspiring. It was encouraging to see how individuals with little initial knowledge of AI could contribute to such innovative projects. ”

Deltagare AIDA Days 2024

AIDA 2024:

  • Under 2024 hade AIDA 28 aktiva delprojekt, varav 18 innovationsprojekt

  • 5 kliniska fellows
  • 5 kliniska utvärderingsprojekt
  • I november antogs ytterligare 5 delprojekt som kommer att starta under 2025

Medtech4Healths Innovationsmotorer

Innovationsmotorer är ett av Medtech4Healths strategiska projekt och en del av arbetet för att höja takten i utvecklingsarbetet i vården. Syftet med projektet är att bättre använda den kunskap och erfarenhet som finns i sjukvården för att stärka sektorns roll som motor för utveckling av nya metoder och produkter. Här följer några nedslag hos landets olika innovationsmotorer:

På Medtech Arena kan du ladda ned dokumentation och presentationer från Innovationsmotorerna.

Innovationsmotorn i Östergötland – ”Ekosystem för innovation”

Innovationsmotorn i Östergötland ska stärka, utforska och skapa en strukturerad förmåga i regionens innovationsekosystem för att implementera innovationer kopplade till medicinteknik. Bland annat inom onkologisk behandling i hemmet genom innovativ medicinteknik. Målet är ett hållbart innovationsledningssystem som övervinner hinder från idé till patientnytta.

  • Projektet har under året gått från test till pilot med satt slutdatum för att bedriva en verksamhetsprocess i öppenvård och slutenvård.
  • Projektet har deltagit i flera konferenser för att öka dialogen runt innovation och sjukhusvård i hemmet.
  • Innovationsmotorn har startat en process runt hälsoekonomisk beräkning för en verksamhetsprocess inom hematologi, samt en RFI kring blodprovstagning i hemmet.

Innovationsmotorn i Uppsala – ”Från Nuläge till nyläge – samverkan för innovation i vården”

Syftet med projektet är att testa och implementera tydliga processer för företagssamarbeten. Som mål finns att bidra till en hållbar och långsiktig kulturförändring där innovation och samarbete/samverkan med näringslivet ses som en naturlig del av det dagliga arbetet. Projektet är nu stängt då de satta målen är uppfyllda och arbetsmetodiken, verktyg med mera sprids nu inom hela Region Uppsala.

  • Året 2024 har bestått av aktiviteter som innefattat framtagandet och genomförandet av kompetensutvecklingen, Innovation och förnyelse samt fortsatt implementering av de framtagna processerna enligt plan.

  • Kompetensutvecklingen Innovation & förnyelse involverade nio chefer från olika sjukvårdsförvaltningar. Syftet med kompetensutvecklingen är att stärka chefers kunskap om och förståelse för innovationsledning, förnyelse och förändring.

  • Perioden har också utgjort planeringen för en pilot som under 2025 startas upp i Region Uppsala. Piloten är ett direkt resultat av implementeringen av en av projektets framtagna processer och innefattar AI-teknik för fallprevention.

  • Processen Utvärdering av idé/prototyp infördes i klinisk miljö via Akademiska sjukhusets akutmottagning samt i riggad miljö via Kliniskt träningscentrum, där flera företag fick möta vårdprofessionen.

”Det var så otroligt kul och intressant så jag hade gärna haft ett par tillfällen till och jobba ännu mer med mitt innovationsarbete med er som bollplank på plats”

Innovationskliniker i Västerbotten

Projektets målsättning har varit att stärka spjutspetsvården och spjutspetsverksamheter genom att främja innovationskraft och värdeskapande partnerskap mellan vård och företag. Arbetet har innefattat utveckling och test av arbetssätt, processer och verktyg som bidrar till behovsidentifiering, förankring och prioritering av nya teknologier och metoder

  • Konceptet Innovation i partnerskap är ett sätt att skapa värde för patient, vård och företag. Det har utvecklats, testats och utvärderats på tre spjutspetskliniker, så kallade innovationskliniker, med företag som Roche, Getinge och Microsoft. 
  • Projektet har arbetat systematiskt med utbyten, läranden och spridning mellan verksamhetsområden, t ex mellan Innovationscentrum, Ekonomistaben och Neuro-Huvud-Hals-Centrum avseende utveckling och test av business case-kalkylen. Extern/nationell spridning har också skett inom ramen för UNI-nätverket och Siish-projektet.
  • Utbyten har skett mellan Folktandvården och universitetssjukvården, dels genom Innovationscentrum och dels inom ramen för strategiska forum inom förvaltningsledningen och i utbytet mellan verksamhetschefer. 
  • Deltagit i arbetet med att inrätta ett precisionsmedicinskt centra för att främja forskning och utveckling samt skapa förutsättningar för ett långsiktigt hållbart införande och implementering av precisionsmedicin i hälso- och sjukvården.

”Innovationsarbete är inget vi bedriver bara för att det är roligt. Det ska finnas ett tydligt behov och en relevant nytta till rimlig kostnad, för hälso- och sjukvården och för våra patienter. Då kan vi göra skillnad på riktigt.” Örjan Norberg, chef Innovationscentrum, FOUI-staben, Region Västerbotten.

Innovationsmotorn i Västra Götalandsregionen

Innovationsmotor VGR ska skapa förutsättningar för en hållbar utveckling av vården genom innovation i samverkan. Samverkan ska vara strukturerad där företag, akademi och hälso- och sjukvård gemensamt hittar de bästa vägarna till ändamålsenlig forskning och innovation.

 

  • Innovationsmodellen som utvecklats har testats under 2024 och kommer att utvärderas i början av 2025.  Därefter ska den namnges, omarbetas, publiceras och spridas under året. 
  • Som del i innovationsarbetet har motorn fokuserat på hur samtal med externa aktörer kan ske långt innan det är aktuellt med upphandling. Störst fokus lagts på att utveckla ett format för fysiska möten tidigt i innovationsarbetet: Perspektivforum. Under året har flera sådana möten hållits med vård och externa aktörer.
  • Under hösten 2024 har arbetet påbörjats med att skapa en digital introduktion i ämnet ämnat för medarbetare inom Västra Götalandsregionen. 
  • Året har även rymt utveckling av ett självskattningsverktyg för innovationskapacitet baserat på standard för innovationsledningssystem (ISO 56002). Målet är att verktygen kan hjälpa verksamheter att arbeta med att utveckla sin innovationskapacitet.
  • För att ytterligare utforska hur ny teknik kan nyttjas av vården har det under hösten initierats ett arbete inom området beröringsfri monitorering/mätning.

”Innovationsarbete är inget vi bedriver bara för att det är roligt. Det ska finnas ett tydligt behov och en relevant nytta till rimlig kostnad, för hälso- och sjukvården och för våra patienter. Då kan vi göra skillnad på riktigt.”

Örjan Norberg, chef Innovationscentrum, Staben för forskning och utbildning, Region Västerbotten.

Fler strategiska projekt under utveckling 2025

Under året har flera förprojekt inletts med stöd från Medtech4Health som kan komma att utvecklas till strategiska projekt.

EUPATI Sverige – Nationell samordning och matchning för patientinvolvering
Nationell samordning och matchning för patientinvolvering är ett förprojekt som ska utreda behoven av och förutsättningarna för en hållbar nationell tjänst för patientsamverkan inom life science, samt planera ett eventuellt genomförandeprojekt. Förprojektet bedrivs av EUPATI Sverige och görs tillsammans med patientrörelsen, industri, akademi och offentlig sektor genom workshoppar, dialogmöten och enkäter utifrån en tjänstedesignmodell.

Accelerated National Implementation Adoption, ANIA
Sverige behöver hitta nya vägar för att snabba upp implementeringen av medicinteknik i hälso- och sjukvården. I projektet kartläggs förutsättningarna för att effektivisera införandet av innovativa metoder och lösningar genom en övergripande nationell modell. Samtidigt tas en konceptmodell fram för nationell implementering med hjälp av en bred omvärldsanalys och internationella jämförelser, främst med Frankrike och Spanien.

Matchmaking4Health
Matchmaking4Health är ett förprojekt som syftar till att utveckla ett nationellt utvecklingsprojekt med målet att säkerställa effektiv implementering av innovationer. Vägen dit går genom att engagera ledare och intressenter på flera nivåer genom att en tvärregional metod för behovskartläggning och lösningsmatchning inom hälso- och sjukvården. Bland målen finns att öka antalet implementeringsbara lösningar som möter angelägna behov i svensk hälso- och sjukvård. Och att förbättra precisionen och effektiviteten i både startups och etablerade företags produktutveckling.

Medtech4Health officiell partner i EIC

Medtech4Health ansökte 2023 att bli partner till EIC (European Innovation Council) och blev accepterade som officiell partner i EIC med projektet EMBEic (European Medical and Biological Engineering innovation consortium).

  • Under 2024 har arbetet bestått av ett flertal aktiviteter för att utveckla samarbetet med EAMBES Fellows och EIC samt för att utveckla de stödpaket som EMBEic skall erbjuda startups.
  • Genom EMBEics tjänsteutlysning kan nu medicintekniska SME:s få hjälp med att söka stöd av en etablerad forskningsplattform i Europa för att vidareutveckla sin produkt för inträde på den internationella marknaden.
  • EMBEic går nu in i skarpt läge där rekrytering av företag skall ske för genomförande av tjänstepaketen. Ett omfattande PR-arbete kommer att ske internationellt under våren 2025.

Medtech4Healths regionala parter når hela landet

Medtech4Health har en stark och bred regional förankring genom sex sjukvårdsområden (SO). Vart och ett av dessa representerar programparter från aktörsgrupperna region/hälso- och sjukvård, samt akademi. Parterna utser en kontaktorganisation för varje område där det finns deltagande från region, akademi och näringsliv.
Utöver sjukvårdsområden finns även två nationella parter: Swedish Medtech som företräder den medicintekniska branschen, samt forskningsinstitutet RISE.
Företagen Cambio och BCB Medical representerar den medicintekniska industrin.

Här följer kortfattade nedslag som visar bredden på sjukvårdsområdenas arbete kring medicinteknik under 2024:

Sjukvårdsområde Västra har bland annat fortsatt arbetet med att förbereda inför regionens nya satsning på en samverkansplattform inom medicinteknik: Västsvenska Medicinteknikalliansen. Styrgruppens och den operativa ledningen för satsningen har under året fokuserat arbetet mot en regional ansökan samt underliggande förankring hos de regionala parterna. Dessutom leds ett av de större strategiska projekten kring Avancerad sjukhusvård i hemmet från Sjukvårdsområde Västra.

Vid Sjukvårdsområde Uppsala skedde en nystart av Medtech Science and Innovation center med en starkare koppling till Medtech4Health än tidigare. Även det strategiska projektet Nationell samverkan för 3D-printing inom sjukvården fick sin start 2024 och drivs härifrån. Året har rymt ett omfattande erfarenhetsutbyte med andra regioner kring 3D-printing och coachning av flera olika projektansökningar. 

Sjukvårdsområde Stockholm var en av arrangörerna av Medtech4Healths Nätverksdag och Failure2Fortune den 28 november på KTH Innovation i Stockholm. Dessutom har man arbetat med spridning av Medtech4Healths utlysningar och evenemang, bland annat till KTH Promobilia Movability Lab. Sjukhusområdet ansvarar även för ett strategiskt fokusområdesprojekt kring Hälsodata som koordineras av KTH.

I september ansvarade Sjukvårdsområdet Norra för genomförandet av Medtech4Healths Failure2Fortune på A Working Lab, Umeå universitet. Dessutom har noden arbetat med att bygga en samverkansyta mellan Medtech4Health, expertnätverket EAMBES fellows och EIC.  Sjukvårdsområdet har även bidragit till samverkan och kompetensutveckling inom ramen för EUs ramprogramsprojekt Procure4Health.

Sjukvårdsområde sydöstra har följt upp lokala projekt som fått finansiering av Medtech4Health för att kunna erbjuda ett vidare utvecklingsstöd. Mycket av arbetet sker inom ramen för East Sweden Medtech. Under året hölls även BME@LiU-2024 som är en årlig konferens som lyfter Linköpings universitets forskning inom medicinteknik.

Aktiviteten inom Sjukvårdsområde Södra har inkluderat ett aktivt deltagande i VInn-projektets beställarnätverk och en förstudie för att upprätta en regional testbädd inom medicinteknik. Dessutom har man genomfört ett strategiskt arbete tillsammans med paraplyorganisation för patientföreningar i Skåne – Funktionsrätt Skåne. Flera workshops har hållits, bland annat tillsammans med Upphandlingsmyndigheten på ämnet innovationsupphandling. 

BIOEurope lyfte svensk medicinteknik

Ebba Busch, energi- och näringsminister och vice statsminister invigde BIOEurope som lyfte svensk medicinteknik under tre fullspäckade dagar i Stockholm. Medtech4Health var en del av den svenska montern tillsammans med bland andra: Stockholm Business Region, SwedenBIO, Lif – de forskande läkemedelsföretagen, Vinnova, Invest in Skåne, Umeå kommun, Gothenburg stories, Region Stockholm och Business Sweden. fyllda av givande och inspirerande möten. Läs mer

Almedalsveckan 2024 – med ett starkt medicintekniskt perspektiv

I år låg Medtech4Healths fokus under Almedalsveckan på innovation och implementering av medicintekniska lösningar. Programmet deltog både i egen regi och tillsammans med Swedish Medtech, Leading Healthcare och Lif under parollen ”Tillsammans – Mötesplats vård och politik”.

Lyckad första nätverksdag för Medtech4Health-familjen

Medtech4Healths första nätverksdag bjöd på en fullspäckad eftermiddag och kväll för de cirka 40 deltagarna. Här varvades projektpresentationer och inspirationsföreläsningar med möjlighet till att ställa frågor till sju olika expertstationer. Läs mer

”Det var en fantastisk möjlighet att kunna få konkreta råd kring några av de utmaningar vi möter i vardagen och så viktigt med inspiration från andra som gjort resan eller befinner sig i samma sits som vi”

Representant från Aleah Care på Medtech4Healths nätverksdag 2024

Så kan Sverige lära från Singapores satsningar på innovationer i hälso- och sjukvården

I november deltog Medtech4Health i den svenska delegationen till Singapore. Ett av målen var att stärka ländernas relation inom life science-området genom att lära av Singapores utveckling och dela Sveriges kunskap kring innovativa medicintekniska lösningar.

Den svenska delegationen till Singapore samlade ett femtiotal svenska företag, myndigheter, lärosäten och andra organisationer. Delegationen leddes av Swecare och Business Sweden på uppdrag av Utrikesdepartementet och med på resan fanns Lena Strömberg, programdirektör för Medtech4Health.

– Singapore och Sverige är båda mindre länder med en rad utmaningar gemensamt inom framtidens hälso- och sjukvård, bland dem en åldrande befolkning, växande kompetensbehov och stigande vårdkostnader. Samtidigt delar vi också en generellt sett högutbildad befolkning, ett väl utvecklat digitaliserat samhälle och tillgång till innovativ teknologi. Under besöket diskuterade vi bland annat hur vi kan dela olika lösningar och även nå fram till gemensamma, säger Lena Strömberg.

Delade möjligheter

Resan rymde en rad studiebesök hos forskningsinstitut, organisationer och företag, bland dem SingHealth, Singapores största vårdkluster. Under panelsamtal, rundabordssamtal och diskussioner delade representanter från båda länderna utmaningar och möjligheter.

Vid ett symposium med ledande experter och forskare från Singapore och Sverige om hur innovationer kan bidra till att förbättra hälsa och sjukvård.

– Singapore lägger betydliga resurser på att utveckla nya innovativa medicintekniska lösningar som kan möta framtidens definierade och gemensamma behov inom hälso- och sjukvården. De har en mycket intressant arbetsmodell där de placerar behoven i fokus för nya innovativa lösningar och där klustren gemensamt bidrar till utvecklingen – detta ger snabbare och enklare implementeringsprocesser.

I modellen ingår ett starkt engagemang från landets olika vårdorganisationer, vilket gör dem till tydliga aktörer med ansvar för att identifiera och driva projekt för att både hitta och utveckla lösningar som fyller behoven.

– Detta är en modell som är extra intressant för Medtech4Healths utmaningsdrivna bolag som utvecklar nya innovativa medicintekniska innovationer med behoven i fokus, säger Lena Strömberg.

Delegationen resulterade i undertecknandet av ett flertal avsiktsförklaringar som kan bana väg för framtida samarbeten och fördjupa relationen mellan länderna inom såväl life science-området som hälso- och sjukvården. Delegationen genomfördes samtidigt som det svenska statsbesöket där även samarbeten inom energi och mobilitet diskuterades. Stort tack till alla deltagare i de svenska delegationerna och till arrangörerna Swecare och Business Sweden.

Medtech Morning: morgonträffar hos företag

Under rubriken ”Medtech Morning” bjuder Medtech4Health och Swedish Medtech in till morgonträffar med presentationer i högaktuella ämnen. Erbjudandet är exklusivt för projekt som fått finansiering i Medtech4Healths utlysningar och Swedish Medtechs medlemmar. För att skapa extra dynamik och utbyte genomförs Medtech Morning i olika företags lokaler.

Medtech Morning – Den tysta pandemin och antimikrobiell resistens
Årets första Medtech Morning hölls den 22 februari med 35 deltagare och fokuserade på den globala utmaningen med antimikrobiell resistens (AMR). EU-kommissionen har klassat AMR som ett av de största hoten mot människors hälsa, och beräknar att det kan leda till 10 miljoner dödsfall årligen om resistensen fortsätter öka. Under seminariet diskuterades hur medicinteknik kan spela en avgörande roll i hanteringen av AMR genom bland annat sterilisering, prevention och diagnostik.

Katarina Lönnquist, samordnare för antibiotikaresistens på Läkemedelsverket, gav en inblick i de nationella och internationella aktiviteter som pågår för att bekämpa AMR. I paneldiskussionen deltog även Karin Gällnö från Getinge och Christian Arill från Johnson & Johnson, som delade sina perspektiv på hur medicinteknik kan bidra till att lösa utmaningarna med AMR.

En av deltagarna summerade sessionen med orden: ”Det var en oerhört lärorik och relevant diskussion som verkligen gav oss nya insikter i hur vi kan bidra till att hantera den tysta pandemin.”

Medtech Morning – Lagen om utländska direktinvesteringar påverkan på konkurrenskraften
Den 29 maj hölls årets andra Medtech Morning med 20 deltagare som fick ta del av den nya lagen om utländska direktinvesteringar (UDI), som trädde i kraft den 1 december 2023. Lagen innebär att investeringar i bolag som bedriver samhällsviktig verksamhet, såsom medicinteknik, omfattas av striktare krav på anmälningsplikt och kan granskas eller förhindras om de bedöms påverka nationella säkerhetsintressen.

Sanna Frånlund från Advokatfirman Cederquist gav en grundlig genomgång av lagens tillämpningsområden och dess påverkan på medicintekniska företag. Under paneldiskussionen, med bland andra Ylva Hultman från Stockholm Business Region och Johan Dighed från Karolinska Development, diskuterades hur lagen skulle påverka investeringslandskapet och företagsstrategier för medicintekniska bolag.

Deltagarna ställde många frågor och engagerade sig i diskussionen om lagstiftningens potentiella påverkan på svensk konkurrenskraft och investeringsvilja, både nationellt och internationellt. En av deltagarna sammanfattade det bra: ”Det var en otroligt värdefull session som gav oss de insikter vi behövde för att navigera i denna nya verklighet.”

Seminariet avslutades med praktiska tips till bolagen bland annat att se över om man omfattas av lagen, ta juridisk hjälp och vara medveten om upplysningsplikten gentemot investerare.

Medtech Morning – Framtidens vård och ersättningsmodeller
Den 4 december samlades omkring 70 deltagare på Freys Hotel i Stockholm under årets sista Medtech Morning för att diskutera hur ersättningsmodeller kan främja implementeringen av medicintekniska innovationer. Seminariet belyste de utmaningar som dagens system skapar och presenterade möjliga lösningar för att göra dem mer innovationsvänliga.

Keynote speaker Clarence Jacobson från Evondos talade om de hinder som dagens ersättningsmodeller utgör och hur dessa kan överkommas. Deltagarna fick även insikter från Jesper Olsson från Swedish Medtech, som diskuterade näringslivets syn på systemreformer och de förändringar som krävs. Peter Lindgren från IHE presenterade hälsoekonomiska perspektiv på ersättningsmodeller, och Christine Lorne från Region Stockholm delade politiska initiativ för att stödja innovation inom vården.

 ”Det var en fantastisk möjlighet att få konkreta råd kring några av de utmaningar vi möter i vardagen”, sa en av deltagarna.

Seminariet gav en värdefull diskussion om framtidens ersättningssystem och vägar för att öka användningen av medicintekniska innovationer i vården.

En mötesplats för den medicintekniska sektorn

Under året lanserade vi Medtech4Health Forum, en plattform på LinkedIN för innovatörer, experter och entreprenörer inom medicinteknik att mötas och samarbeta. Forumet skapades för att samla erfarenheter från över 400 projekt och företag som vi finansierat sedan 2016 och erbjuda en neutral arena för kunskapsutbyte och nätverkande. Medtech4Health Forum är öppet för personer och projekt som fått finansiering i Medtech4Healths utlysningar.

Med tydliga riktlinjer för respekt och relevans har forumet etablerats som en värdefull mötesplats där deltagarna kan dela insikter och bidra till att utveckla framtidens medicintekniska lösningar. Målet är att skapa en inspirerande och produktiv miljö för alla deltagare.

Här hittar du Medtech4Health Forum.

Medtech4Health utbildningsserie för medicinteknisk utveckling

Under 2024 utvecklades en ny utbildningsserie för projekt finansierade av Medtech4Health. En kostnadsfri utbildningsserie som löper under 2025 i form av 16 digitala sessioner som hålls varannan vecka. Under de digitala sessionerna får deltagarna praktiska verktyg och kunskap för att snabbare ta sina idéer från koncept till patientnytta.

Vill du veta mer, kontakta: Avesta Starkholm, avesta.starkholm@mt4h.se.

Utbildningen täcker områden som etik, regelverk, upphandling och uppskalning och är designat för att stärka deltagarnas konkurrenskraft och öka möjligheterna till framgång på marknaden. 

Här hittar du hela programmet för Accelerera och leverera.

FLER AKTIVITETER:

Regionala och nationella parter

Programmet leds av en styrelse som fattar beslut om strategisk inriktning, övergripande budgetfördelning och vilka strategiska projekt och utlysningar som ska göras inom ramen för programmet. Programmet har en regional part per sjukvårdsregion där region, akademi och näringsliv finns representerade. Utöver det finns två nationella parter, Swedish Medtech som företräder den medicintekniska branschen samt forskningsinstitutet RISE.

ORGANISATIONSSCHEMA

Styrelse

Anna Lefevre Skjöldebrand
Anna Lefevre Skjöldebrand (ordförande)
VD, Swedish
Medtech
Sara Lewerentz
Sara Lewerentz
Regiondirektör i Region Jämtland Härjedalen
Mats Ulfendahl
Mats Ulfendahl
Forskningsdirektör,
Region Östergötland
Mats Lundqvist
Mats Lundqvist
Vice rektor och
professor, Chalmers
Cecilia Täkte
Cecilia Täkte
Chief Commercial Officer, Cambio
Joakim Söderberg
Joakim Söderberg
Affärsutvecklingschef och grundare, BCB Medical

Programparter

REGIONER:

Region Västerbotten
Per Hallberg Avdelningschef

Region Skåne
Jesper Petersson Verksamhetsschef

Västra Götalandsregionen
Jenny Almkvist Regionutvecklare

Region Stockholm
Clara Hellner Direktör Forskning
och Innovation

Region Östergötland
Mats Ulfendahl
Forskningsdirektör

Region Uppsala
Andreas Muranyi Scheutz
Forsknings- och innovationsdirektör

BRANSCHORGANISATION/FÖRETAG

Swedish Medtech
Anna Lefevre Skjöldebrand VD

Cambio
Cecilia Täkte Chief Commercial Officer

BCB Medical
Joakim Söderberg
Affärsutvecklingschef och grundare,

AKADEMI/FORSKNINGSINSTITUT

RISE
Ulla Elofsson Assoc. Professor

KTH
Sebastiaan Meijer Professor

Linköpings universitet
Per Dannetun
Biträdande universitetsdirektör,
Forskningsdirektör, Avdelningschef

Uppsala universitet
Håkan Engqvist
Professor

Umeå Universitet
Anders Wåhlin
Docent

Lunds tekniska högskola
Thomas Laurell
Professor

Chalmers tekniska högskola
Anders Karlström
Prefekt

Programparter

REGIONER:

Region Västerbotten
Per Hallberg Avdelningschef

Region Skåne
Jesper Petersson Verksamhetsschef

Västra Götalandsregionen
Jenny Almkvist Regionutvecklare

Region Stockholm
Clara Hellner Direktör Forskning
och Innovation

Region Östergötland
Mats Ulfendahl
Forskningsdirektör

Region Uppsala
Andreas Muranyi Scheutz
Forsknings- och innovationsdirektör

BRANSCHORGANISATION/FÖRETAG

Swedish Medtech
Anna Lefevre Skjöldebrand VD

Cambio
Cecilia Täkte Chief Commercial Officer

BCB Medical
Joakim Söderberg
Affärsutvecklingschef och grundare,

AKADEMI/FORSKNINGSINSTITUT

RISE
Ulla Elofsson Assoc. Professor

KTH
Sebastiaan Meijer Professor

Linköpings universitet
Per Dannetun
Biträdande universitetsdirektör,
Forskningsdirektör, Avdelningschef

Uppsala universitet
Håkan Engqvist
Professor

Umeå Universitet
Anders Wåhlin
Docent

Lunds tekniska högskola
Thomas Laurell
Professor

Chalmers tekniska högskola
Anders Karlström
Prefekt

Navigate the medtech ecosystem

Looking to invest, establish or build partnerships in Sweden?  We´ll point you in the right direction. Do not hesitate to get in contact with info@medtech4health.se

Inspiration, knowledge and community

Inspiration, knowledge and community