Medtech4Healths programkontor med Jenny Christensson, projektledare, Lena Strömberg, programdirektör och Avesta Starkholm, projektledare.
”Välskött program som bidragit till betydande framsteg”
Under 2024 genomfördes en extern nioårsutvärdering av Medtech4Health. Programmet fick mycket goda vitsord bland annat för att ha bidragit till ökad innovationsförmåga inom vården och bättre samarbetsmöjligheter mellan företag, akademi och offentliga aktörer.
Mindmore vinnare i Medtech4Health Innovation Award 2024
”Kompetensförstärkning i småföretag” – ger stöd för extern kompetens
Hela 16 företag beviljades stöd i Medtech4Health utlysning ”Kompetensförstärkning i småföretag” under 2024. Här får mikro- och småföretag en möjlighet att anlita en extern person under en begränsad period. Allt för att stärka möjligheterna att utveckla och förbereda nya innovativa medicintekniska produkter, tjänster eller lösningar på marknaden. Under 2024 hade vi ett extra stort fokus på tillväxt genom internationalisering. Satsningen på SME fortsätter även 2025 så läs gärna mer om utlysningen och se om det är något för dig. Här läser du mer om utlysningen.
”IMPlementering av medicinteknik inom vård och omsorg” – ny utlysning under 2024
År 2024 stärkte Medtech4Health satsningen mot implementering med en ny utlysning. Målet är att öka takten och förmågan till införande och låta fler få möjlighet att använda sig av smarta medicintekniska lösningar för att skapa mer patientnytta.
Utlysningen ”Implementering av medicinteknik inom vård och omsorg” syftar till att stärka vård- och omsorgsgivande organisationers förmåga att kunna utvärdera, testa och införa nya medicintekniska lösningar samt öka implementeringstakten och breddinförande. Här läser du mer om utlysningen.
Strategiska projekt: förbättrar vården för många
Medtech4Health initierar och stödjer ett flertal strategiska projekt som bidrar till förändrade arbetssätt eller förbättrade forsknings- och utvecklingsmöjligheter för många parter samtidigt.
Här följer några utvalda nedslag i det digra arbetet hos Medtech4Healths strategiska projekt under 2024:
Så kan AI-verktyg för bilddiagnostik valideras före implementering
Olika former av AI-stöd blir allt vanligare inom hälso- och sjukvården. Särskilt god nytta kan AI ge när tekniken används som ett beslutsstöd inom bilddiagnostik för att granska röntgenbilder och inom digital patologi. Under 2021-2024 utvecklades flera plattformar för validering av AI-verktyg inom bilddiagnostik. Utvecklingen skedde vid innovationsmiljön VAI, Inkubator för nationella plattformar för systematisk klinisk validering av AI inom bilddiagnostik, som drevs inom Medtech4Healths strategiska projekt AIDA.
”Det nationella projektet är en riktigt bra samlingspunkt för oss med det gemensamma målet att tillgängliggöra 3D-printing och 3D-design för sjukvården runt om i landet. Det har varit intressant att se hur vi tacklar liknande frågeställningar och diskutera hur dessa ska hanteras. Jag ser fram emot plattformen som kommer att växa fram ur detta, där erfarenhet och problemlösning delas mellan regionerna på ett effektivt sätt.”
Ghanim Ibrahim, föreståndare Akademiska sjukhusets 3D-facilitet
”Participating in AIDA Days has been an interesting experience. Although I am not an AI expert, I thoroughly enjoyed the talks and found them truly inspiring. It was encouraging to see how individuals with little initial knowledge of AI could contribute to such innovative projects. ”
Deltagare AIDA Days 2024
AIDA 2024:
Medtech4Healths Innovationsmotorer
Innovationsmotorer är ett av Medtech4Healths strategiska projekt och en del av arbetet för att höja takten i utvecklingsarbetet i vården. Syftet med projektet är att bättre använda den kunskap och erfarenhet som finns i sjukvården för att stärka sektorns roll som motor för utveckling av nya metoder och produkter. Här följer några nedslag hos landets olika innovationsmotorer:

På Medtech Arena kan du ladda ned dokumentation och presentationer från Innovationsmotorerna.
”Innovationsarbete är inget vi bedriver bara för att det är roligt. Det ska finnas ett tydligt behov och en relevant nytta till rimlig kostnad, för hälso- och sjukvården och för våra patienter. Då kan vi göra skillnad på riktigt.”
Örjan Norberg, chef Innovationscentrum, Staben för forskning och utbildning, Region Västerbotten.
Medtech4Healths regionala parter når hela landet
Medtech4Health har en stark och bred regional förankring genom sex sjukvårdsområden (SO). Vart och ett av dessa representerar programparter från aktörsgrupperna region/hälso- och sjukvård, samt akademi. Parterna utser en kontaktorganisation för varje område där det finns deltagande från region, akademi och näringsliv.
Utöver sjukvårdsområden finns även två nationella parter: Swedish Medtech som företräder den medicintekniska branschen, samt forskningsinstitutet RISE.
Företagen Cambio och BCB Medical representerar den medicintekniska industrin.
BIOEurope lyfte svensk medicinteknik
Ebba Busch, energi- och näringsminister och vice statsminister invigde BIOEurope som lyfte svensk medicinteknik under tre fullspäckade dagar i Stockholm. Medtech4Health var en del av den svenska montern tillsammans med bland andra: Stockholm Business Region, SwedenBIO, Lif – de forskande läkemedelsföretagen, Vinnova, Invest in Skåne, Umeå kommun, Gothenburg stories, Region Stockholm och Business Sweden. fyllda av givande och inspirerande möten. Läs mer
Almedalsveckan 2024 – med ett starkt medicintekniskt perspektiv
I år låg Medtech4Healths fokus under Almedalsveckan på innovation och implementering av medicintekniska lösningar. Programmet deltog både i egen regi och tillsammans med Swedish Medtech, Leading Healthcare och Lif under parollen ”Tillsammans – Mötesplats vård och politik”.
Lyckad första nätverksdag för Medtech4Health-familjen
Medtech4Healths första nätverksdag bjöd på en fullspäckad eftermiddag och kväll för de cirka 40 deltagarna. Här varvades projektpresentationer och inspirationsföreläsningar med möjlighet till att ställa frågor till sju olika expertstationer. Läs mer
”Det var en fantastisk möjlighet att kunna få konkreta råd kring några av de utmaningar vi möter i vardagen och så viktigt med inspiration från andra som gjort resan eller befinner sig i samma sits som vi”
Representant från Aleah Care på Medtech4Healths nätverksdag 2024
Så kan Sverige lära från Singapores satsningar på innovationer i hälso- och sjukvården
I november deltog Medtech4Health i den svenska delegationen till Singapore. Ett av målen var att stärka ländernas relation inom life science-området genom att lära av Singapores utveckling och dela Sveriges kunskap kring innovativa medicintekniska lösningar.
Medtech Morning: morgonträffar hos företag
Under rubriken ”Medtech Morning” bjuder Medtech4Health och Swedish Medtech in till morgonträffar med presentationer i högaktuella ämnen. Erbjudandet är exklusivt för projekt som fått finansiering i Medtech4Healths utlysningar och Swedish Medtechs medlemmar. För att skapa extra dynamik och utbyte genomförs Medtech Morning i olika företags lokaler.
FLER AKTIVITETER:
Regionala och nationella parter
Programmet leds av en styrelse som fattar beslut om strategisk inriktning, övergripande budgetfördelning och vilka strategiska projekt och utlysningar som ska göras inom ramen för programmet. Programmet har en regional part per sjukvårdsregion där region, akademi och näringsliv finns representerade. Utöver det finns två nationella parter, Swedish Medtech som företräder den medicintekniska branschen samt forskningsinstitutet RISE.
Styrelse
Programparter
REGIONER:
Region Västerbotten
Per Hallberg Avdelningschef
Region Skåne
Jesper Petersson Verksamhetsschef
Västra Götalandsregionen
Jenny Almkvist Regionutvecklare
Region Stockholm
Clara Hellner Direktör Forskning
och Innovation
Region Östergötland
Mats Ulfendahl Forskningsdirektör
Region Uppsala
Andreas Muranyi Scheutz
Forsknings- och innovationsdirektör
BRANSCHORGANISATION/FÖRETAG
Swedish Medtech
Anna Lefevre Skjöldebrand VD
Cambio
Cecilia Täkte Chief Commercial Officer
BCB Medical
Joakim Söderberg
Affärsutvecklingschef och grundare,
AKADEMI/FORSKNINGSINSTITUT
RISE
Ulla Elofsson Assoc. Professor
KTH
Sebastiaan Meijer Professor
Linköpings universitet
Per Dannetun Biträdande universitetsdirektör,
Forskningsdirektör, Avdelningschef
Uppsala universitet
Håkan Engqvist Professor
Umeå Universitet
Anders Wåhlin Docent
Lunds tekniska högskola
Thomas Laurell Professor
Chalmers tekniska högskola
Anders Karlström Prefekt
Programparter
REGIONER:
Region Västerbotten
Per Hallberg Avdelningschef
Region Skåne
Jesper Petersson Verksamhetsschef
Västra Götalandsregionen
Jenny Almkvist Regionutvecklare
Region Stockholm
Clara Hellner Direktör Forskning
och Innovation
Region Östergötland
Mats Ulfendahl Forskningsdirektör
Region Uppsala
Andreas Muranyi Scheutz
Forsknings- och innovationsdirektör
BRANSCHORGANISATION/FÖRETAG
Swedish Medtech
Anna Lefevre Skjöldebrand VD
Cambio
Cecilia Täkte Chief Commercial Officer
BCB Medical
Joakim Söderberg
Affärsutvecklingschef och grundare,
AKADEMI/FORSKNINGSINSTITUT
RISE
Ulla Elofsson Assoc. Professor
KTH
Sebastiaan Meijer Professor
Linköpings universitet
Per Dannetun Biträdande universitetsdirektör,
Forskningsdirektör, Avdelningschef
Uppsala universitet
Håkan Engqvist Professor
Umeå Universitet
Anders Wåhlin Docent
Lunds tekniska högskola
Thomas Laurell Professor
Chalmers tekniska högskola
Anders Karlström Prefekt