visby-7578

visby-7578

Almedalen 2017: våra reflektioner från måndagen

Under måndagen sken solen över Almedalen. Det var liberalernas dag och första dagen i Almedalen för många. Här kommer några höjdpunkter från Medtech4Health med vänner. Urvalet baseras på vilka som bor i samma lägenhet, en centralt belägen lägenhet som också används som kontor för arbetsmöten. Längre ner kommer också en sammanfattning på ett par av de seminarier som vi lyssnat på.

Mikael Elams tre höjdpunkter

Medtech4Healths styrelseledamot Mikael Elam lyfter fram dessa tre höjdpunkter.

  1. Alla människor som jag träffat mellan seminarier och andra aktiviteter. Att vara i Almedalen är ungefär som att vara på Society for Neuroscience – alla är där.
  2. Det var bra att lyssna på Daniel Forslund när han berättade om sitt uppdrag som innovationslandstingsråd.
  3. ”Vem bromsar den kliniska forskningen i Sverige?” Dagens sista evenemang. Folk har olika bild om vad som bromsar den kliniska forskningen men konsensus om hur vi ska lösa det kom man inte fram till. En bra problemöversikt. Särskilt uppfriskande med Håkan Billigs vision att fler i vården ska vara engagerade i forskning. Verkligheten är att vi är på väg att få en dikotemi med större uppdelning mellan den minoritet som forskar och den majoritet som bara förmår att bedriva sjukvård.

Kristina Svenssons reflektioner

  1. Det är mycket folk här i Almedalen och alla ska ha egna seminarier där de pratar om samma sak som redan ältats några varv. Jag hoppas att vi kan sticka ut och bidra med något nytt.
  2. Visby är fantastiskt vackert. Jag har hittills skapat ihop 452 bilder.
  3. Antecknar också en fiffig namnskylt.

Reidar Gårdebäcks reflektioner

  1. Deltog i flera intressanta seminarier men man kan konstatera att de värdefullaste mötena är de som sker på väg mellan seminarierna. De spontana mötena.
  2. Konstaterar att de flesta seminarierna är paneler där deltagarna är väldigt eniga i sina åsikter. Jag saknar debatten.

Henrik Mobergs reflektioner

  1. Hälsodalen som mötesarena. Skulle kunna gå på seminarier hela dagarna bara här.
  2. Att kunskapsstyrningsfrågorna är högt på agendan. SKL och staten har tagit gemensamma initiativ på området och det verkar finnas bra samsyn. Flera spännande seminarier på området.

Bildtext: Caroline Hagström från MTF och Kristina Svensson filar på det sista inför AI-minglet. 

Från idé till verklighet

Debatt ned Emma Spak, Johannes Schildt KRY, Anders Lönnberg och Ebba Fåhreus vd smile incubator, Johan Olsson Checkup. Debatten leddes av Christina Kennedy DM och Jonas Leijonhuvud från DI digital.

Christina modererade diskussionen som fokuserade på hur nya tekniska lösningar har svårt att gå från idé till att verkligen implementeras i vården. Johannes från KRY beskrev hur man fått in mycket kapital i bolaget och därmed har resurser att satsa långsiktigt med att bygga upp företaget. Initialt var det en mjukvara men man har nu gått till att vara en vårdgivare med anställda läkare. Ebba från inkubatorn SMILE beskrev det stöd en inkubator ger till de bolag som man har inom  inkubatorn. Viktigt att bolag får hjälp via en inkubator med att råd för att komma in i vården. Målet är att med ny teknik och lösningar förbättra vården.

”Nära vård” är den röda tråden i debatten och KRY menar att Sverige ligger långt fram i ett internationellt perspektiv. När man startar ny verksamheten är den största svårigheten att hitta nätverken och få kontakt med rätt personer inom vården.

Näst på tur var Jonas från Checkup, ett mindre företag med två anställda som går med vinst. Jonas beskrev svårigheten med att få in de första affärerna eftersom många vill ha innovationer men ingen vill vara först. Alla vill ha ett stort antal referenser men ingen vill bidra med referenserna. En kommentar från Jonas som stack ut i debatten var den att innovationslussarna ibland uppfattas som gatekeepers som ska hålla företag utanför, snarare än en hjälp för att lotsas rätt inom vården.

Reflektion: Intressanta presentationer och visade på två olika företags approacher. KRY där man tar in mycket kapital för att satsa stort både i Sverige och internationellt och checkup där man med små resurser och enskilda affärer ändå kan för verksamheten att gå runt. Att innovationsslussarna kan vara ett hinder i kontakten med vården var något som stack ut från det som man annars hör i debatten.

Tête à tête med Daniel Forslund

Daniel som är innovationslandstingsråd inom SLL är rak och öppen i sina kommentarer om vad som är bra och dåligt och fokuserar på att driva bra förslag oavsett var dessa kommer ifrån.  Därmed uppfattas Daniel inte så politisk utan snarare fokuserad på att utveckla verksamheten och ta in idéer oavsett var dessa kommer ifrån.

Patienterna driver på utvecklingen eftersom man idag har en förväntan på att vården skall använda sig av ny innovativ teknik eller sådant som man använder sig av i vardagen. Moderna system är dessutom viktigt för att ge vård personalen det interna stödet samt också viktigt för att attrahera vård personal då man på många områden har resursbrist.

På frågan vad Daniel anser om Sveriges krav på digitala system poängterades hur viktigt det är att Sverige förhåller sig till internationella standarder och öppna sådana. Detta för att kunna ha ett antal system som kan utbyta information mellan enheter och system. Vill man ansluta måste man hålla sig till öppna standarder och vi är på väg med att få en standardiserad verktygslåda för att t ex primärvården ska kunna utbyta information med landstinget.  Öppenhet och modultänkande är viktigt. Vården har idag kniven mot strupen och måste hitta nya lösningar för att klara morgondagens vård.  Det saknas resurser både när det gäller att anställa personal och finansiering.

Daniel poängterade också att en kulturförändring i vården är viktigt för att få tid för utveckling och tillåta innovation och implementerings arbete. På frågan vad Daniel är mest stolt över så var svaret barncancerappen. Denna app innebär att man gått från en pärm till en app som skapar möjlighet till dialog mellan anhöriga och vården. Utvecklingspotential finns att vården kan arbeta mer med förebyggande vård. Här har den digitala tekniken stora möjligheter att hjälpa medborgaren tillsammans med vården.

Reflektion: Daniels ord  ”Tänk vardagsnära- ta bort krångel” sammanfattade diskussionen på ett bra sätt.

Seminarium kl 13:00 Är vården bered?

Soc Dep &SKL med vision om 2025.
Den stora panelen visade och beskrev hur stor skillnad det är på användandet av modern digital teknologi i det privata jämfört mot vad man använder i vården. Det görs mycket bra initiativ ute i landet med vård på distans och annat men fortfarande stor skillnad jämfört med privata sektorn.

Hur ser man på upphandlingen med SUSSA gruppen? Anders Sylvan svarade att drivkraften finns och man insåg att man behöver göra ett  stort grepp och samarbeta med andra regioner där dagens system stjäl mycket tid från vårdpersonalen. Hallandsregionen påpekade att vården inte kommer se ut som idag om 10 år och det man gör idag kommer vara ett steg mot framtidens system och att det är nödvändigt att arbeta med andra regioner för att få långsiktighet.

Panlelen lyfte fram att när väl systemet är upphandlat så saknas de implementeringsledare i regionerna när detta ska göras. Den stora potentialen ligger i att det ger möjlighet att kunna arbeta på ett annat sätt och här ligger också utmaningen. Sjukvården har idag inom flera områden digitaliserats men man har inte ändrat arbetssätt och därmed inte dragit nytta av digitaliseringens möjligheter. Termer och begrepp måste gås igenom och fastställas. Mkt finns framme men Sverige har saknat samsyn i detta och här måste vi samlas i Sverige få att vi inte behöver göra detta flera gånger.


Det behövs dedicerade resurser för att genomföra implementeringen.

Anna Lefevre Skjöldebrand: Mkt kunskap och kraft finns  i industrin och här bör man se vad man gör inom andra branscher eller länder och att man verkligen utnyttjar denna kunskap.

Historiskt har vi varit för fega och vi (landstingen) måste våga samarbeta. Socialstyrelsen påpekade att man idag träffar industrin för att se vad som behöver göras för att anpassa systemen till svenska förhållanden. Att inte förändra med digitalisering är inte ett alternativ och Sverige ska utveckla systemen för Europa.
Avslutningsvis lyfte Patrik Sundström upp att vi måste våga stänga ned gamla system för att implementera nya och Anna påpekade vikten av att patienten är en resurs i vårdteamet.

Reflektion: Det var åtta personer i panelen varför man inte hann gå ner på djupet i några specifika områden, men betoningen låg på att enskilda landsting inte kan genomföra detta ensamma utan man behöver samordning mellan olika landsting samt kunskapsutbyte mellan vård och industrin samt att våga ändra arbetsprocesser som digitaliseringen ger möjligheter till.

Samverkansboule mellan Swedish Medtech, LIF, SKL och Inera

Swedish Medtechs Henrik Moberg arrangerade samverkansboule där Swedish Medtech och LIF spelade mot SKL och Inera.

Platsen för boulespelandet var väl dold, bortanför botaniska trädgården. Kanske hade SKL/Inera vunnit om deras hejarklack hade hittat fram men nu var de chanslösa mot lag Swedish Medtech och LIF. (Att hejarklacken inte hittade fram fick jag reda på under Rud-Pedersens kvällsmingel).

 

Dela gärna detta!

Publicerad: 4 juli 2017

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.