DSC_8036-01

SIP:arna har många gemensamma utmaningar och framgångar

En gång per år bjuder de tre myndigheterna Vinnova, Energimyndigheten och Formas in de strategiska innovationsprogrammen (SIP) till en gemensam träff. Den stora behållningen tycker jag brukar vara att få chansen att diskutera med kollegor. Hur är de olika SIP:arna organiserade? Vad är för- respektive nackdel med olika upplägg? Vilka är de stora utmaningarna för respektive SIP? Vad har de gjort som de är riktigt stolta över och andra kan inspireras av? Det är onödigt att alla uppfinner hjulet igen, mycket bättre att lära av varandra.

Förra året skrev jag en ganska lång konferensrapport med rubriken Medtech4Health träffar kollegor från andra strategiska innovationsprogram. Då var vi i Täby, det var sexton SIP:ar och värden var Innovair. I år var vi på Lidingö, representanter från sjutton SIP:ar var inbjudna och värd var Smart Built. Nästa års värd kommer att vara STRIM vilket är gruvindustrins SIP. Jag hoppas på att vi får göra studiebesök någonstans. Exempelvis finns i Luleå en av Sveriges tre masugnar. Alla tre är med internationella mått mätt ganska små men de är flexibla och kan, men måste inte, utgå från pellets. Detta som exempel på udda detaljer man plockar upp på en sådan här konferens (just dessa vet jag inte riktigt vad jag ska ha för praktiskt nytta av).

Utvärderingen av SIP:ar

Ett av ämnena under konferensen var den utvärdering av SIP:arnas verksamhet som myndigheterna genomför tredje, sjätte och nionde verksamhetsåret. I första etappen utvärderas exempelvis ledarskap och etablering, i andra tillkommer attraktionskraft och i tredje bland annat policypåverkan.

Eftersom SIP:arna startade olika år är det fem-sex som utvärderas varje år. Medtech4Health är ett av de program som står på tur nästa år. Resultatet av årets genomgång presenterades översiktligt och av vad jag kan döma så var det ungefär samma punkter som lyftes fram som förra året. Jämställdhet, projektstöd, internationalisering och kommunikation av resultaten från finansierade projekt hör till de punkter som en del eller alla av årets omgång behöver förbättras inom.

Spridning av resultat lyftes fram som av fler än en talare som viktigt. Myndigheterna behöver kunna visa upp vad vi åstadkommer med pengarna för att satsningen på SIP:ar ska överleva val och regeringsskiften. Att visa upp effekterna av vad vi gör är något som känns både relevant och roligt. Återkommer i frågan!

Peter Nordström och Sara Bernstrup-Nilsson från Swelife och Reidar Gårdebäck, Lena Strömberg och Kristina Svensson från Medtech4Health har möte i Vinterträdgården innan SIP-konferensen börjar.

Dela gärna detta!

Publicerad: 17 oktober 2017

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.