samverkan 4 maj-9168

Ökat internationellt samarbete – rapport från ”Växa genom internationalisering”

Sverige är ett fantastiskt land där det pågår massor av initiativ för att utveckla nya produkter och tjänster inom våra styrkeområden. För att bli ännu bättre på detta behöver vi samarbeta och utbyta erfarenheter mellan branscher och över landsgränser. Vi i Medtech4Health vill gärna dra vårt strå till stacken till denna utveckling. Det här inlägget handlar om bakgrunden och erfarenheterna från session Växa genom internationalisering som vi genomförde under konferensen Samverkan för Innovation.

Konferensen Samverkan för Innovation

Torsdag 4 maj 2017 arrangerades konferensen Samverkan för Innovation i Stockholm. Konferensen arrangerades av Regeringskansliet, Formas, Energimyndigheten och Vinnova och samlade mer än 400 personer från myndigheter, näringsliv och akademi. Förmiddagens program dominerades av diskussioner och talare på scen, medan eftermiddagen ägnades åt parallella diskussioner i olika ämnesområden. Här finns hela programmet.

Eftermiddagens program arrangerades av olika strategiska innovationsprogram, SIP, och samordnades av Eva Krutmeijer samt en referensgrupp där Medtech4Health ingick. Det var ett roligt uppdrag att delta i referensgruppen och samarbeta med andra SIP:ar. (I referensgruppen deltog Helena Theander SIO Grafen, Anna Ponzio Metalliska material, Kristina Svensson Medtech4Health, Amy Rader Olsson Smart Built).

De olika parallella sessionerna var sinsemellan olika i stil och upplägg men adresserade alla någon utmaning. Tyvärr kunde jag bara delta i en, men jag har hört mycket gott om de övriga aktiviteterna. En kort sammanställning från samtliga är på gång. Vi i referensgruppen var nämligen helt överens om att det var väsentligt att tiden nyttjades till något konkret som deltagarna kan ha nytta av samt att lärdomarna sammanställdes. Vi i Medtech4Health erbjöd oss att ta hand om ett internationellt spår.

Stort arbete att koordinera denna session

När jag skriver vi i detta fall menar jag i första hand undertecknad och Reidar Gårdebäck men Lena Strömberg har dragit ett stort lass efter att hon anslöt till Medtech4Health. Vi har även fått stor hjälp framförallt under själva konferensen av personer i våra noder, Vinnova samt av de internationella experter vi bjudit in. Men för att ta det från början.

Vår utgångspunkt var att vi tror samverkan börjar med att människor träffas och utbyter erfarenheter. Vi tänkte att runda-bordssamtal på eftermiddagen skulle komplettera förmiddagens scenföredrag på ett bra sätt. Länge var det meningen att det skulle finnas ett internationellt inslag på förmiddagen och vårt pass var mest en uppföljning av detta, ett sätt att utnyttja de tillresta internationella gästerna på bästa sätt och ge alla deltagare en chans att ställa frågor och byta visitkort med dem. När förmiddagens program ändrades så stod vi plötsligt helt utan experter och fick börja leta dessa själva. Som tur var har både Reidar och Lena stora nätverk som de kunde fråga. Vi har mejlat och stämt möte med många människor under veckorna innan konferensen.

Vår session utvecklades till en konferens inom konferensen. Den största utmaningen var nog att vi först sent i processen (vi pratar timmar) fick besked om antalet bord (en icke oväsentlig detalj för vår del). Därtill kan vi lägga sedvanligt strul som att vår bordsreservation till lunchen inte respekterades, krånglande teknik, sjuk fotograf samt andra liknande smågrejer. Dessutom var det många av de 120 som anmält sig till vår session som fastnade vid kaffet en våning upp och aldrig hittade ner till oss. Något jag förstår för då det var knappt om tid efter lunchen. En lärdom vi gjorde är att det är bra att ha en person i dörren som kan guida personer som dyker upp senare till ett bord, en roll som Reidar antog. Undertecknad ryckte in som fotograf (lärdom: lås aldrig upp dig själv som bordsvärd eller liknande för som arrangör kommer du att få ägna dig åt att lösa saker som uppkommer längs vägen).

Totalt sett är vi fantastiskt nöjda, det var många samtal igång och massor av visitkort bytte händer, vilket var syftet. Upplägget kan med fördel vidareutvecklas och användas igen i andra sammanhang. Om någon har nytta av vårt schema respektive informationstexter som inspiration så är det fritt fram att göra det. Vi har även sammanställt alla minnesanteckningar samt allt extra material som landsexperter skickat till oss. Du hittar dem på sidan Växa genom internationalisering 2017.

Tack till alla deltagare, bordsvärdar och landsexperter!

Till sist, ett stort tack till alla deltagare som delade med sig av sina erfarenheter, landsexperter som reste hit (några flög in särskilt för denna session) samt alla bordsvärdar som ser till att fler kan ta del av vad som sades.

Landsexperter

  • Anna Liberg, Business Sweden
  • Anne Geitmann, Business Sweden
  • Daniel Dröschel, Health Economist
  • Elis Benediktsson, Invest in Denmark
  • Elisabeth Nielsen, Vinnova
  • Inga-Lill Olsson, Embassy of Canada
  • Johan Snellman, Business Sweden
  • Lars Hagebris, Embassy of Finland
  • Michael Willmott, The Mission of Canada to the European Union
  • Mimmi Goude, Norge Business Sweden
  • Ninni Löwgren, Tysk-Svenska handelskammaren
  • Roberth Friedman, Israel Foreign Trade Administation
  • Ron De Sejgraaf, Market Access

Bordsvärdar

  • Cecilia Persson, Uppsala universitet/Medtech4Health
  • Fredrik Nikolajeff, Uppsala universitet/Medtech4Health
  • Frida Lindberg, KTH/Medtech4Health
  • Henrik Mindedal, MedTech West/Medtech4Health
  • Judit Wefer, Vinnova
  • Lena Strömberg, Medtech4Health
  • Maria Johansson, Vinnova
  • Pontus von Bahr, Vinnova
  • Ronnie Lundström, CMTF/Medtech4Health

Dela gärna detta!

Publicerad: 9 maj 2017

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.