CTMH Flemingsberg kontor

Nytt från CTMH: Avslutning på årets Clinical Innovation Fellowship

Förra arbetsveckan fick en festlig avrundning när vi (Reidar Gårdebäck och Kristina Svensson) åkte söderut för att lyssna på avslutningen av årets upplaga av Centrum för teknik i medicin och hälsa, CTMHs, flaggskeppsprojekt Clinical Innovation Fellowship. CTMH är en noderna inom Medtech4Healths och huserar på KTHs Campus Flemingsberg. Det var viss nostalgi att åka dit då vi i höstas delade kontor med CTMH och har träffat flera av årets fellows i korridorerna.

CTMH mingel

Avslutningen hade en formell del med presentationer och diplomutdelning innan det informella minglet tog vid. Jag lyssnade på presentationerna först och främst ur patientperspektiv och blev glad över det jag hörde. Det finns hopp om förbättringar!

1000-tals observationer har kokats ner till tre klinikrapporter

Tre grupper av fellows har varit kopplade till tre olika kliniker under de åtta månaderna som programmet pågått. I varje grupp har personer med olika kompetenser ingått, som läkare, ekonom och civilingenjör eller personer som har examen i affärsutveckling, datateknik, design, produktutveckling och bioteknik.

CTMHClinical Fellowship1

Varje grupp har börjat med en introduktionsvecka och därefter några veckors fältstudier när de observerat arbetet på kliniken. Dessa observationer har kokats ner till i tur och ordning behov och kliniknära behov. Ur dessa har gruppen tillsammans med referensgrupp valt ut ett antal behov att arbeta vidare med och sedan rekryterat exjobbare som belyst dessa. Exjobbarna har arbetat med allt från att designa om ett väntrum på en barnonkolog så att det passar både barn, föräldrar och tonåringar till ett projekt med SMS-påminnelser till patienter i syfte att minska ner antalet inställda operationer. Andra har jobbat med kommunikation, förenklingar av röntgenremisser och patientförväntningar. Varje grupp har avslutningsvis satt ihop en klinikrapport som de deltagande klinikerna fått.

Det florerade många siffror under redovisningarna. En som fastnade var att gruppen som varit på en klinik i Uppsala hade räknat ut att de tillbringat sammanlagt 17 dagar på tåg tillsammans. Dessa timmar verkar inte ha varit bortkastade. De är en av grupperna som gått vidare och håller på och startar bolag ihop.

Vi önskar givetvis årets fellows lycka till! Presentationer av dem finns här.

 

Dela gärna detta!

Publicerad: 18 maj 2016

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.