VINNOVArsk publik

Medtech4Health minglar: Samverkan i fokus på VINNOVAs årskonferens

Igår samlades flera hundra personer på Stockholm Waterfront för VINNOVAs årskonferens 2015. Bland dem fanns flera personer som är inblandade i Medtech4Health. Vi var där och lyssnade, diskuterade och inspirerades. Undertecknad, som är Medtech4Healths kommunikatör, twittrade kontinuerligt från dagen och var därmed delaktig i att hashtaggen #VINNOVArsk under en period trendade i Sverige. Så här såg twitteraktiviteten ut vid lunchtid.

VINNOVArsk twitter

Hela konferensen finns väl dokumenterad och går att se på film. Detta blir därför inget referat av allt som sas under konferensen utan är några personliga nedslag med de saker som jag tog med mig därifrån.

Rubriken var Samverkan – är det viktigt för Sverige? och svaret på den frågan var ett rungande JA. Sedan var frågan hur man ska uppnå det hela. En intressant reflektion bjöd Keith Hodgkinson på i slutet av dagen. Han sa att precis de frågor som vi diskuterat under dagen är aktuella i Storbritannien. Han jobbar på UK Department of Business Innovation and Skills och går i väntans tider på den stora yxan med budgetnedskärningar.

I UK har de kallat sin satsning för att få innovationer att bli affärer catapults. Dessa drivs helt av personer från näringslivet men finansieras (finansierades) av skattemedel. Hodgkinson sa att det visat sig vara viktigare var de ligger geografiskt än ämnesval. Hans erfarenhet var att småföretagare inte reser. Vikten av att utnyttja regionala specialiteter var något som flera senare talare återkom till, bland annat Olof Persson från Näringsministerns Advisory Board för nyföretagande samt Anders Jacobsson från PiiA. En annan twittrare lyfte fram att något så enkelt som ”vi har en lokal” kan vara en framgångsfaktor, då vet intresserade var de ska träffas någonstans.

VINNOVArsk Mikael Damberg (1)

Näringslivs- och innovationsminister Mikael Damberg fick den otacksamma uppgiften att tala efter att två herrar från OECD pekat ut ledarskap på hög nivå som en orsak till att Sverige har problem att omsätta forskningsresultat till företag. Damberg ville bland annat se förändring underifrån och tyckte att det finns en övertro till projekt uttänkta av centralbyråkrater. Han menade också att de stora utmaningar som vi står inför idag (bostäder till flyktingströmmar, vård till åldrande befolkning mm) är ett utmärkt tillfälle att se hela Sverige som en stor testbädd för nya innovationer.

VINNOVArsk tips fr talare

Ett underhållande inslag stod Kees de Gooijer för. Han har gett sig själv titeln Chief Inspiration Officer, kallar sin sekreterare för Spiderwoman och kom med ovanstående tips för framgång. En detalj som jag särskilt tog till mig var att han undvek långa glassiga broschyrer som mottagaren ändå inte hade tid att läsa. Istället tryckte han några enkla budskap på ett ölunderlägg.

Precis samma tanke hade jag när jag första veckan på jobbet skulle skriva en text till en flyer. Låt oss vara kortfattade för mottagarens skull. Så här ser flyern ut och den var givetvis med på konferensen.

medtech4health flyer 2015 (1)

Eftermiddagens sessioner hämtade sina talare från några av de program som Vinnova stödjer. De delade frikostigt med sig av sina erfarenheter. Allt från sådant som inte varit så lyckat (som att ha så många chefer att hela arbetsdagen går åt till rapportering) till udda saker som visat sig fungera väl (som att alla tar av sig skorna och leker med lego).

Susanna Winzenburg från BioInnovation tryckte på vikten av att ha samverkansavtal på plats för att folk ska våga prata. Dessa avtal reglerar bland annat vem som äger vad.

Anders Johansson från PiiA menade att det väsentliga inte är en stark idé utan starka aktörer som är duktiga på att driva samverkan.

Markus Bohlin från Stream önskade mer långsiktighet i olika finansieringsprogram. Idag springer forskarna på årets utlysningar vilket gör att perspektivet aldrig är längre än ett år eller två.

Cecilia Warrol berättade att de i Produktion2030 driver en nationell forskarskola.

VINNOVArsk ngra SIP

Någon, glömt vem, lyfte upp att SME-företag sällan har samma vana som akademin har av att fylla i alla mallar som krävs vid en ansökan. Det gör att de har sämre förutsättningar för att få medel. Under ett av diskussionspassen hörde jag en småföretagare berätta att de fått nej på sin ansökan både när de sökte själva och när ett universitet skrev den. Till slut hade de tagit hjälp av en konsult som för dyra pengar skrev ansökan. Denna gång beviljades de medel.

Vid ett par tillfällen var publiken välkomna att komma med förslag till hur samverkan kan förbättras. Två förslag som jag kanske noterade lite extra med tanke på min roll i Medtech4Health var dels ett önskemål att utlysningar kommuniceras ut i god tid samt att kommunikatörer anlitas för att föra ut resultaten. Bra förslag!

Och med dessa ord rundar jag av dagens rapportering och konstaterar att gott kaffe, en centralt belägen möteslokal och människor med olika bakgrund är en bra start för samverkan.  Om detta kryddas med lite prestigelöshet från alla inblandade, kunnigt ledarskap som driver projektet framåt och kompetent kommunikation som sprider resultatet har man grunderna för något bra.

NYHETSBREV

Missa inga viktiga händelser utan anmäl dig till vårt kvartalsvisa nyhetsbrev.
Din epostadress:

KALENDARIUM

[fusion_widget_area name=”avada-custom-sidebar-evenemang” background_color=”” padding=”” class=”provins-padding” id=””][/fusion_widget_area]

NYHETER

Dela gärna detta!

Publicerad: 18 november 2015

AKTUELLT


NYHETSBREV


Följ nyheter och utlysningar från Medtech4Health - prenumera på vårt nyhetsbrev.